Finalist till Guldhanden 2022: Leena Berg, Dorotea IF

4 februari 2022

I samband med den stora flyktingvågen blev Leena en av de drivande krafterna för det integrationsarbete som sedan dess genomsyrar föreningens verksamhet. Genom hennes insatser har nyanlända barn kunnat delta i fotbollen på samma villkor och med samma möjligheter som de som är födda och uppvuxna i Dorotea.

Fotbollen har varit en stor del av Leenas liv från det att hon började spela som liten. För tio år sedan blev hon ledare i några av ungdomslagen. Just nu är hon tränare för flickor/pojkar födda 07-09, leder bollek för knattar samt tränar ett innebandylag. Hon ingår också i fotbollsektionens styrelse. Till vardags arbetar hon på ett familjeföretag där hon är delägare.

I Dorotea, med cirka 2 500 invånare, innebar flyktingvågen med start 2015 och några år framåt en tillökning av nya medborgare när familjer på flykt placerades i den lilla orten. Plötsligt stod det nya barn vid sidan av fotbollsplanen på Björnvallen. En fantastisk möjlighet för en liten förening och kommun att få fler fotbollsspelare. Alla barn bjuds direkt in att vara med i de befintliga lagens träningar. Alla träningar är så att säga öppna. Ingen behöver stå vid sidan om och titta på. 

Leena har sökt bidrag, ordnat sponsorer och samlat in material så att det under åren funnits tillgång till skor, benskydd och annan träningsutrustning. Hon följer upp de barn som inte dyker upp på en träning eller cup för att försäkra sig om att det inte finns någon tröskel i vägen. I samband med turneringar och cuper har det varit möjligt att låna sovsäckar och luftmadrasser. Om en familj saknar utrustning gör föreningen det ändå möjligt för barnen att delta. 

Genom åren har hon lärt känna flera nyanlända familjer och bistått med praktiskt stöd både i och utanför fotbollen. En utmaning för familjerna har varit att det i Dorotea numera inte finns någon sportaffär. Det gör det extra svårt för den som inte har tillgång till bil, körkort eller kan handla utrustning via nätet.

Kanske har hennes stöd varit extra betydelsefullt när det visat sig att en familj måste flytta. Då har hon försökt förbereda ett bra mottagande genom att kontakta fotbollsföreningen på den nya orten, kolla när de har träning, vad ledarna heter och berätta att det kommer en ny spelare. Allt för att barnen ska kunna fortsätta med fotbollen och snabbare få nya kompisar.

Det arbete hon gjort och gör för att välkomna och inkludera nyanlända barn och deras familjer beskrivs som unikt.