Finalist till Guldhanden 2022: Risha Bahram, Elastico Futsal Club

9 februari 2022

Risha vet att barn och ungdomar med utländsk bakgrund ofta inte har råd med eller intresse av traditionella vintersporter. Det gör, menar Risha, att det finns ett behov av fotbollsaktiviteter på vintern. Samtidigt vill han ge dem en språngbräda in i det sociala livet och samhället.  

Med detta som utgångspunkt startade Risha och en kompis Elastico Futsal Club för mer än sex år sedan. Tanken hos Risha var enkel: Han ville erbjuda futsal under vinterhalvåret när fotbollen har paus och att alla som vill skulle få vara med. Behovet var särskilt tydligt bland nyanlända som kommer från länder där vintersporter inte förekommer. 

När föreningen bildades fanns det de som inte trodde att Risha och hans kompisar skulle lyckas. Att man klarade första året, andra året och sedan fick ansvaret för Höstsparken, en fotbollscup för skolungdomar i Köping, blev ett kvitto på att man etablerat sig som en stabil förening.

De första åren bestod Elastico FC av ett seniorlag, men Risha satte tidigt upp målet att starta lag i varje årskull. För att skapa intresse och informera om föreningen åkte några spelare runt i skolorna och berättade om verksamheten. Det draget blev en succé och bildandet av nya lag tog fart ordentligt. Idag är Risha spelande tränare för herrlaget, tränare för juniorlaget och en av ledarna för ungdomslagen. 2021 startades även ett seniorlag i fotboll där Risha är tränare. I lagen finns många olika nationaliteter representerade.

Risha har själv upplevt exkludering vilket gett honom en stark drivkraft i att ge ungdomar en möjlighet komma in i den sociala gemenskapen med hjälp av fotbollen. Han bröt sig loss från en tuff tillvaro och valde en annan väg. Han vet av egen erfarenhet att det inte alltid är så lätt. 

”Jag vet vilken stor betydelse föreningslivet kan ha. Jag har utländsk bakgrund och bodde i 20 år i en förort som inte var den bästa omgivningen. Jag hade inga ljushåriga kompisar. Om det inte hade varit för fotbollen skulle jag inte träffat de vänner jag har idag. Istället för att hamna snett hamnade jag rätt”, berättar Risha.

Risha arbetar som elevassistent i en högstadieskola och omgivningen bekräftar hur Risha fångar upp pojkar som inte fått plats i andra lag, till exempel på grund av elittänk eller att de varit stökiga.

Personer i föreningens närhet har bara gott att säga. De berättar hur Risha tar tuffa diskussioner med ungdomarna och att de samtidigt har respekt för och ser upp till honom. Han predikar att man ska hålla sig till reglerna, i samhället och på planen och den verksamhet han byggt upp väcker stor beundran. “En sådan som Risha växer inte på träd”.