Finalist till Guldhanden 2023: Adam Reggiani, Götaholms BK, Göteborg.

23 januari 2023

Adam har under många år tagit hand om och tränat pojkar i ett av landets mest socioekonomiskt utsatta områden. Flertalet har en invandrarbakgrund och Adam har varit skillnaden mellan att dessa pojkar valt fotboll och en sund social gemenskap framför andra alternativ. 

Adams resa började för drygt åtta år sedan. Han jobbade då som elevassistent i sin gamla skola i Kortedala. Adam ville få bukt med en orolig skolmiljö och få eleverna att klara sig bättre. På initiativ av honom startades ett samarbete med IFK Göteborg och i skolans regi fick han leda schemalagd fotboll. Värderingsarbete och krav på att skolan alltid gick först var viktiga beståndsdelar utöver fotbollen.

Efterhand blev det mindre stökigt och killarnas studieresultat förbättrades. Framgången gjorde att Adam startade ett lag  och träningarna fortsatte kvällstid i Götaholms BK. Från början bestod det nya laget främst av elever från Adams skola. Vartefter anslöt killar från andra delar av staden. 

Genom åren har mer än 23 nationer varit representerade i Adams lag. Han har följt dem hela vägen upp till juniorlagsnivå. Nu förstärker de A-laget och utgör stommen i det. Här spelar de tillsammans med erfarna, äldre spelare som blir deras förebilder. Adam är tränare för både junior- och A-laget, vilket innebär träningar flera kvällar i veckan och matcher i tre serier varje vecka under säsong.

Många vittnar om Adams ovärderliga insatser. Att han har blivit som en extrapappa eller storebror för flera spelare. Men framförallt är han en brygga mellan förorten och en väg in i samhället. Han fyller en lucka när han erbjuder en andra chans till de killar som inte platsar eller passar in i stadens olika akademier.


Adam är ett viktigt stöd till killar som står i vägskälet mellan kriminalitet eller att hålla sig på rätt sida lagen. Han finns där för dem, även utanför fotbollsplan. Han anser att fotbollen är det enkla. Det är samtalen och insatserna runt om som tar tid.

Adams lag har varit framgångsrikt och vann Gothia Cup 2022. Några spelare har gått vidare till större klubbar och även provspelat utomlands. De är duktiga fotbollskillar, men enligt Adam är det viktigaste att få bort dem från gatan och ställa krav på att de ska klara skolan.

– Varför jag gör det här? Jag har varit på tillräckligt många begravningar.