Finalist till Guldhanden 2023: Alex Cerda, Iberoamericana IF.

10 januari 2023

Alex är uppväxt i Rinkeby i Stockholm och vet hur det kan vara att känna sig vilsen och inte ha någon tillhörighet. Han vill ge tillbaka till området och att ungdomarna ska få en meningsfull vardag med fotbollen som drivkraft. Genom föreningen och sommarfotbollen skapar Alex inkludering, integration och gemensamma värden för ungdomarna.

Alex är en drivande kraft i Iberoamericana IF, en fotbollsförening i Stockholm som han själv var med och grundade 2002. Föreningen bestod inledningsvis av spelare med latinamerikansk bakgrund, men är idag en mångkulturell förening med verksamhet i stadsdelarna Spånga, Rinkeby, Tensta och Hjulsta. Inledningsvis var han lagkapten i serielaget och fortsatte sedermera som ledare i föreningen. Alex har även en bakgrund som förbundsdomare och har dömt i division tre och fyra.

När Alex startade ett eget företag drog han ner på sitt engagemang i föreningen ett par år. Efter att han fått veta att delar av verksamheten riskerade att läggas ner kom han tillbaka hösten 2021. På kort tid och med mycket arbete har Alex återstartat föreningen. Han tränar A-laget, tvättar kläder, skaffar fram fotbollsutrustning, raggar sponsorer med mera, samt har sett till att det blivit mer ordning i föreningen och på styrelsearbetet.

Genom att vara en förebild, finnas nära och berätta om sin egen uppväxt har Alex fått ett flertal unga vuxna killar att lämna en brokig bakgrund och hitta rätt genom att komma in i fotbollens gemenskap. Han lägger mycket tid på att prata med ungdomarna om vikten av uppförande och att ha respekt för varandra – på och utanför planen.

För att öka samhörigheten mellan olika områden har han startat träningsmatcher mot andra föreningar vilket gör att ungdomarna lär känna varandra. Det har lett till att stämningen och viljan att ha kul även under seriematcher har ökat.

När vårsäsongen 2022 slutade och sommaren närmade sig funderade Alex på vad han kunde göra för att ge ungdomarna möjlighet att fortsätta att samlas kring fotbollen. Alex ville fånga in både egna spelare och de ungdomar som rörde sig kring fotbollsplanen, som han visste inte var med i någon förening. Tankarna ledde till start av Sommarfotboll på Spånga IP. För att informera ungdomarna i området gick Alex ut på sociala medier och informerade om sommarfotbollen och intresset tog ordentlig fart. 

Inte bara spelare utan även flickvänner och föräldrar dök upp. Det blev en riktig familjekänsla kring Spånga IP varje måndag.

– Jag berättar för killarna att alla kan, att alla kan komma någonstans och bli något. Det är min drivkraft, säger Alex enkelt.