Finalist till Guldhanden 2023: Johanna Karlsson, Gatans Lag Stockholm.

12 januari 2023

Johanna har en bakgrund med missbruk och kriminalitet. Genom fotbollen öppnades en väg bort från det destruktiva. Nu hjälper hon andra att gå från hemlöshet och utanförskap till gemenskap och inkludering.

Våren 2021 kom Johanna för första gången till en samling hos Gatans Lag Stockholm Sedan dess har hon knappt missat en träning och hon beskriver föreningen som sitt andra hem. Föreningen vänder sig till personer i utanförskap och hemlöshet. En stor andel av de som deltar i verksamheten har utländsk bakgrund. Därför handlar väldigt mycket om att via fotbollen åstadkomma integration och inkludering.

Johanna bedriver uppsökande verksamhet på boenden, behandlingshem och skyddade boenden och når ofta fram till personer som inte fångats upp av andra. Hon ser till att de får träningskläder och fotbollsskor och introducerar dem till träningar och fyspass där hon också är ledare. Hon bidrar till att det ständigt tillkommer nya spelare som får ta del av hennes och föreningens stöd.

Sedan januari 2022 har hon varit med och byggt upp projekt Astrid, en fotbollsverksamhet för socialt utsatta kvinnor och deras barn. För kvinnorna är det en trygghet att Johanna finns som stöd i deras ofta oroliga och ostrukturerade vardag. Hon möter upp vid tunnelbanan, ringer, checkar av, håller koll och blir en naturlig länk in i föreningen. Men Johanna håller inte bara ihop gruppen på tjejsidan utan är en viktig kraft i hela föreningen, även för herrlaget.

En gemensam utmaning för spelarna i såväl dam- som herrlagen är att de kommer från många olika länder. Flera behärskar inte svenska språket. Tillsammans med Johanna får de öva svenska. Utanför träningarna stöttar hon bland annat i kontakter med olika myndigheter och organisationer.

Omgivningen vittnar om den personliga utveckling och resa som Johanna genomgått sedan hon kom till föreningen och hur det har gått hand i hand med hennes allt starkare engagemang för att stötta andra. Det gör henne till en betydelsefull förebild och hon är en av föreningens viktigaste ideella krafter med ett stort förtroende hos spelarna. Det gör henne också trovärdig när hon söker upp tjejer och killar med liknande bakgrund och hjälper dem att våga ta steget att delta i Gatans Lags verksamhet.

– Förut var jag uppe i mig själv. Nu tycker jag det är lika roligt när det går bra för någon annan, när någon gör mål eller när jag ser en utveckling hos en individ, säger Johanna. Jag är öppen och ärlig och berättar om mina egna fel och brister och brukar säga; kan jag, så kan ni.