Finalist till Guldhanden 2023: Niklas Heggestad, Apollon Solna FK.

7 februari 2023

När de första flyktingarna från kriget i Ukraina anlände var Niklas snabb på bollen. Vid sidan av sitt löpande integrationsarbete i föreningen såg han till att flyktingbarnen fick träna och spela fotboll i Apollon Solna FK:s olika lag.

Apollon Solna FK utanför Stockholm är i grunden en grekisk förening som samlat greker från hela Stockholmsområdet. Under åren har föreningen vuxit och har idag många olika kulturer i sin verksamhet.

Niklas har varit aktiv i Apollon Solna FK sedan 2017. Hans engagemang har vuxit sedan dess och Niklas är numera en betydande kraft i föreningen. Bland annat är han tränare för P13 och F10, lag med spelare från många olika länder. Förutom sina ledar- och tränaruppdrag har han i styrelsen bidragit till att få ordning på föreningens ekonomi. Niklas veckor är fulltecknade med träningar, matcher, hämta och lämna material till olika lag och kontakter med föräldrar på olika språk. 

När Ukrainakriget bröt ut var det för Niklas en självklarhet att hjälpa till. När han fick vetskap om att det inom kort skulle anlända flyktingar till Solna med stora behov av bland annat basala hygienartiklar var han snabbt igång med att hjälpa till. Han insåg att hans lag inte ensamma kunde bidra i tillräcklig stor omfattning. Då kontaktade han en dagligvarukedja, som ställde upp och hjälpte till.

Niklas la även ut inlägg på Facebook på svenska, engelska och ukrainska om att ukrainska barn fick komma och spela fotboll i Apollon Solna SK. Redan nästkommande träning dök flyktingbarnen upp. Niklas har även hjälpt föräldrar som har kommit till Sverige att få jobb genom sina kontakter i arbetslivet.

Hans arbete har blivit uppmärksammat i media och det har bland annat gjort att privatpersoner hört av sig och donerat skor, benskydd med mera. Föreningen har en container på Skytteholms IP där de förvarar material som de delar ut till barn som saknar utrustning eller behöver byta storlek.  

– På planen bryr sig ingen om var andra kommer ifrån. De kan inte svenska språket, de kan inte engelska och våra barn kan inte ukrainska. Men när man släpper ner en fotboll pratar helt plötsligt alla samma språk, avrundar Niklas.