Finalist till Guldhanden: Adonay Beyed, Linero Streetball

8 januari 2020

Adonay ligger bakom det återkommande eventet Linero Streetball, en mötesplats i Lund för människor med olika bakgrund som samlar flera hundra deltagare. Adonay ses som en förebild bland många ungdomar, och han har lyckats knyta kontakt med många unga som kommunen och andra idrottsföreningar inte når ut till. 

Adonay är uppvuxen i stadsdelen Linero i Lund. Fotbollsintresset kom tidigt och Linero IF blev den naturliga föreningen. Men det blev också mycket spontanfotboll tillsammans med kompisgänget. Adonay märkte hur barn och unga drogs till fotbollsplanen så fort han och hans kompisar var där och spelade. Han bestämde sig för att hyra en hall och bjöd in folk i närområdet till spontanfotboll på söndagskvällar.

Intresset blev allt större och Adonay bjöd via Facebook in till en mer organiserad turnering. Gensvaret blev stort och vips så var 30 lag anmälda. Året var 2016 och det blev starten på Linero Streetball, en turnering för unga från högstadiet och uppåt, som drivs av Adonay tillsammans med det gamla kompisgänget.

Linero Streetball är höjdpunkten för många fotbollsintresserade ungdomar i Lund med omnejd och har blivit en mötesplats för människor med olika bakgrund. Arrangemanget har utvecklats för varje år och hålls numera i Stadsparken på sommaren och i inomhushallen Victoriastadion på vintern. Eventet samlar uppemot 1000 deltagare. Fotboll och integration är i fokus, och numera finns också handboll och basket på programmet via samarbete med LUGI handboll och EOS basket. Genom att ta in handbollen har det kommit fler etablerade svenskar med på eventet, vilket ökar möjligheterna till integration. Evenemanget avslutas med musikuppträdande.

Adonay berättar att nya lag bildas av lag som tidigare varit med:

– Jag kontaktade afghanska föreningen och somaliska föreningen. Första året kom de med sina egna lag, men numera finns det till exempel ett blandat lag med afghaner och etablerade svenskar.

Under det senaste året har löpande verksamhet dragits igång i samarbete med Lunds kommun och andra idrottsföreningar i Lund i syfte att integrera ungdomar. Tillsammans med sitt kompisgäng bedriver Adonay miniturneringar på fredagskvällar för 12 – 17 åringar, ”Friday Nights”, och futsal i samarbete med Linero IF.

Adonay berättar att det finns ett nära samarbete med Linero IF som har både flick- och pojklag. Ett av målen är att få in ungdomar med utländsk bakgrund som kanske inte spelar fotboll, i den reguljära föreningsverksamheten och därigenom få nya vänner och hitta svenska kompisar.

– Idag träffar jag ungdomar som tränar i Linero IF och som kommit dit tack vare våra evenemang.

Adonay tillsammans med delar av kompisgänget