Finalist till Guldhanden: Albera Jene

22 december 2017

Som liten var Albera Jene förbjuden att spela fotboll. Men hon började i smyg – och idag använder hon idrotten för att skapa trygghet åt andra unga tjejer.
– Jag kommer att göra det här hela livet, säger 16-åringen.

För många barn ligger vägen in i föreningslivet lika öppen som spikrak. De har själva möjlighet att välja vilken idrottsgren de vill ägna sig åt, och får uppbackning från sina närstående kring träningar och matcher. Så var det inte för Albera Jene. I hennes familj rådde strikta normer kring vilka aktiviteter pojkar och flickor borde ägna sig åt, och i mamman och pappans hemland Syrien var det ovanligt att tjejer spelade fotboll.

Men Albera hade en dröm och en passion som inte lät sig kuvas. Hon sökte sig till ett lag trots omgivningens förväntningar, även om det till en början medförde ett mått av hemlighetsmakeri.

–  För ett par år sedan bestämde jag mig för att gå emot det jag blivit uppväxt med. Jag spelade utan mina föräldrars vetskap, eftersom jag var rädd att göra någonting som stred mot deras åsikter, säger Albera Jene till Sverige United.

Ju längre tiden gick, desto mer kände hon att hennes situation behövde förändras. Albera Jene samlade mod till att prata med sin mamma och pappa och genom att stå på sig gentemot dem fick hon kraft att följa sin egen vilja.

–  Först var det svårt för min mamma att ta in det, men jag förklarade hur mycket fotbollen betyder för mig och att jag verkligen vill göra det jag brinner för. Än idag spelar jag fortfarande, och jag är tränare också. Det är det bästa jag vet och jag kommer att hålla på med det hela livet, säger hon.

Efter det förlösande samtalet har Albera Jene kunnat utöka sitt engagemang, och även riktat blicken mot andra ungdomar i samma situation som hon själv. Genom en utbildning med organisationen Futebol dá força fick hon verktygen att bli ledare, och nu arbetar hon med tjejer i mellanstadieåldern från sina hemtrakter i Geneta utanför Södertäje.

Jennifer Ljungberg, regional verksamhetsledare för Futebol dá força i Sverige, minns sitt första möte med Albera och vilket starkt intryck den då 14-åriga fotbollsälskaren gjorde på henne.

–  Hon var väldigt taggad på att åstadkomma en skillnad och att börja förändra förutsättningarna för andra unga tjejer. Nu har hon en grupp med 15 deltagare som aldrig tidigare spelat fotboll, säger Ljungberg.

Men vägen framåt har fortsatt att bjuda på en del svårigheter för Albera, som i mångt och mycket fått sköta arbetet kring sitt lag på egen hand. Nu har hon uppbackning av föreningen Södertälje FF, men innan dess var hon ensamt ansvarig för alltifrån materialinköp till administration och praktiska bitar.

Hon har mött väldigt många utmaningar, men aldrig gett upp. Några gånger har hon bokat en speltid i en hall bara för att komma dit och upptäcka att hallen varit låst, men hon har alltid hittat lösningar. Oavsett vad problemet har varit, säger Jennifer Ljungberg.

Drivkraften hämtar hon i sin vision – den om att skapa trygga mötesplatser för unga tjejer.

Att en tjej ska känna sig otrygg i området där hon själv bor är inte okej. Hon ska känna sig trygg, hon ska kunna gå runt som hon vill. Det vill jag vara med och skapa, säger Albera Jene i en intervju med SVT Södertälje från 2016.

Hennes engagemang sträcker sig också utanför fotbollsplanen. Med Futebol dá Forças hjälp kan Albera Jene annonsera i lokala tidningar och nätverk för att skapa medvetenhet om sin verksamhet och locka fler spelare till sig. Dessutom har hon vid ett antal tillfällen gått runt i grannskapet och pratat med föräldrar om sina egna erfarenheter av idrotten, och varför det är viktigt att låta deras döttrar vara med på fotbollen. Allt för att underlätta deltagandet för så många som möjligt, och visa att alla får vara med. Dessutom hjälper hon tjejerna inom mer personliga områden.

Till exempel var det en gång hon pratade med en spelare som hade det lite tufft hemma. Albera bokade då en tid på ungdomsmottagningen till tjejen för att hon skulle få prata med sin mamma tillsammans med en professionell. När tjejen sa att hon inte ville gå följde Albera med henne, under sin fritid, och satt i väntrummet och väntade i tre timmar. Det är Albera, hon ställer upp och är väldigt mån om allas välmående, säger Jennifer Ljungberg.

Nu inspirerar Albera Jene andra unga tjejer till att finna fotbollen, och ha det som en trygg punkt. I och med sina öppna fotbollsträningar gör hon steget in i föreningslivet mindre för tjejerna hon engagerar. Och integrationen kommer på köpet.

–  Albera jobbar mycket på individnivå. Hon anpassar träningarna så att det inte är för lätt eller svårt för någon. Hon uppmuntrar alla tjejer att vara med och lägger ingen vikt vid var de kommer ifrån, utan stärker dem utifrån var de är i dagsläget. I och med sitt gedigna rekryteringsarbete och sitt individuella arbete ser man att Albera underlättar integration, säger Jennifer Ljungberg.

Hur skulle du beskriva Albera Jene?
–  Jag skulle vilja säga att hon har ett stort hjärta, är driven och modig. Hon jobbar hårt och har mötts av många hinder på vägen, Albera förtjänar att uppmärksammas för sitt fina och hårda arbete, avslutar Jennifer Ljungberg.

Maja Elfving