Finalist till Guldhanden: Anna Larsson, Håbo FF

14 januari 2020

 Anna tvekade inte att ta sig an tränaruppdraget för ett trettiotal ensamkommande tonårskillar. Nu samlar hon barn i alla åldrar till fredagsmys på konstgräset under namnet ”All Welcome Cup”.

Anna har varit med i Håbo FF sedan starten 1996 i flera olika roller; spelare, ledare och styrelseledamot.  Så sent som i höstas hoppade hon in i damlaget och just nu är hon föreningens ordförande. Anna var också den som för några år sedan aktiverade föreningens integrationsutskott, för att stötta ledarna när ensamkommande började dyka upp i de ordinarie lagen och därmed underlätta integrationen.

Våren 2017 hade integrationsutskottet tagit initiativ till öppna träningar för nyanlända. Anna hoppade in som tränare för ett gäng tonårskillar – och blev kvar.

Håbo FF United, som laget kom att heta, skulle inte belasta föreningens ekonomi så Anna började leta stipendier, drog igång ett samarbete med Röda Korset, fick stöd från kommunen med flera för att bekosta kläder, material och till och med ett träningsläger. Två kvällar i veckan tränade hon dryga 30-talet spelare. Via Röda Korset fick de tag i “bonusföräldrar” som hjälpte till med skjuts till matcherna.

Laget blev som en stor familj och Anna fungerade som extraförälder, öppnade sitt hem och hjälpte till med praktikaliteter utanför fotbollen. Hon märkte snart att det var främst kvinnor runt laget, som gode män, från skolan etcetera. För att få fler manliga förebilder och mentorer började hon samarbeta med div.6-laget Bålsta Sanering FC. De spelade träningsmatcher och hade gemensamma middagar.

Efterhand har några spelare lämnat Sverige på grund av avvisningsbeslut medan andra har flyttat till annan ort. Men för de som är kvar har integreringen fortsatt. De som ville satsa på fotbollen är kvar i föreningens ordinarie lag, några har gått domarutbildning och några har gått över till Bålsta Sanering FC.

Nu leder Anna en ny integrationssatsning: “All Welcome Cup/Fredagsmys på konstgräset”. Det började förra våren och fortsatte under hösten. Varje fredagskväll är barn och unga välkomna till fotbollsplanen. Alla delas in i lag som möts i olika matcher. Det är en salig blandning av åldrar, bakgrunder, tjejer, killar, nya och gamla deltagare. Spelare från det tidigare Håbo FF United-laget deltar som ledare och sköter grillen.

Själv säger Anna att hon brinner för barn och ungdomar och tror också att hennes egen historia spelar in.

– Min farmor flydde under andra världskriget och en okänd familj öppnade sin dörr. Min pappa kom till Sverige när han var sex år. Jag känner med de här ungdomarna. Det kunde varit jag. Jag finns till tack vare att andra hjälpte min familj.

Under några år bodde hon själv i Sydafrika. Då insåg hon fotbollens kraft som dörröppnare.

– Tack vare fotbollen fick jag vänner och kom in i samhället. Jag blev integrerad.