Finalist till Guldhanden: Anna Lindh
12 december 2017
Anna Lindh hade länge tänkt att hon ville göra skillnad och fann sitt kall där idrotten möter samhällsansvar och civilkurage. Nu engagerar hon sig i att hjälpa nyanlända, med allt ifrån att träna fotboll till att skriva CV och ordna extrajobb.
I och med uppväxten i en fotbollsfamilj har Anna Lindh alltid haft en förkärlek för idrotten. Men det har varit något annat också. Hon vill hjälpa människor, göra skillnad genom sport. Tidigare visste hon inte riktigt hur detta skulle gå till, men för lite mer än ett år sedan föll poletten ner.
– Jag jobbade ihop med Anna förut och uppfattade det som att hon brottades enormt mycket med sin undran om hur hon kan göra skillnad. Redan då arbetade hon med att hjälpa människor som en sidosyssla. När hon såg hur man kan arbeta med integration genom fotboll var det som att ett ljus gick upp för henne. Efter det var det inga tvivel, säger den tidigare kollegan Madeleine Sallén.
Anna Lindh hittade den internationella välgörenhetsorganisationen Right To Play, en del av Reach for Changes inkubator ”Innovation for Integration”. 2000 grundades organisationen av den norska Johann Olav Koss med målet att genom lekens och idrottens inneboende kraft utbilda och ge styrka och självkänsla till barn och unga. Vid den tiden hade organisationen ännu inte lanserats i Sverige. Nu gjorde Anna Lindh det till sin uppgift att ta hit verksamheten, ett projekt med stora framgångar.
Tack vare henne är organisationen nu även aktiv i Sverige. Här ligger fokus på att utbilda och utveckla ensamkommande och nyanlända ungdomar genom deras engagemang i idrottsföreningar. Tanken är att ungdomarna ska bli deltagare, snarare än mottagare av integration, de ska alltså själva få ha en aktiv del i integrationsprocessen.
Förutom att leda träningar och lekar har organisationen också implementerat ett flertal andra aktiviteter för att underlätta integration. Ungdomarna får bland annat hjälp med att skriva CV:n, övar sig på att gå på arbetsintervjuer och erbjuds dessutom att gå på sommarskola, som drivs av ungdomarna själva. Utöver det får de chansen att jobba som volontärer på en del av Friends Arenas evenemang samt får annan hjälp med att få praktik. Hittills har 16 nyanlända ungdomar fått extrajobb genom Right To Play. Och Anna är en stor del i detta.
– Arbetsmarknaden för dem är inte självklar, jag sitter löpande för att bearbeta företag och organisationer att våga kringgå de traditionella rekryteringsprocesserna med långa CV:n och perfekt talad och skriven svenska för att få in våra nyanlända ungdomar i extrajobb. När de väl är inne gör de succé, säger Anna Lindh.
Madeleine Sallén imponeras över sin vän och gamla kollegas driv.
– Anna är i princip Right To Play, hon drivs av individerna och att göra skillnad. Dygnet runt i vått och torrt står hon där och hjälper till, om så behövs. Barriärerna vänds till lösningar, de arbetar runt problemen, så allt känns möjligt. I detta har idrottskulturen blivit en viktig plattform för att ungdomarna ska få bli aktiva deltagare, säger Madeleine Sallén.
Madeleine Sallén har själv deltagit under ett antal aktiviteter som anordnats av Right To Play. Hon har fått se organisationens arbetssätt och vittnar om att plattformen har blivit en väldigt viktig del i ungdomarnas liv.
– Jag upplever att de blir som en familj. Right To Play handlar inte bara om aktiviteter, sport och skola, utan det är en plats att känna tillhörighet till. Ungdomarna som deltar är med och påverkar, utvecklar och gör saker tillsammans, som en helhet. Anna är en stor del i det här, hon arbetar sena nätter och tidiga morgnar.
I sitt arbete möts Anna Lindh av ständiga utmaningar. Men oavsett vad det gäller, litet som stort, allt från tröga myndigheter till att en ungdom får avslag på sin ansökan om asyl, så fortsätter hon sitt engagemang.
– Anna är väldigt lösningsinriktad. Hon har investerat så otroligt mycket känsla i detta, men hon tvekar aldrig på att de kommer klara det. Hon står kvar för att vinsten av att klara något, är så otroligt mycket större än om de skulle ta smällen och bara lägga ned. Självklart är det en otroligt stor sorg när en ungdom får ett negativt besked om sin asylansökan, men hon står stark för att de andra ungdomarna inte ska förlora hoppet, säger Madeleine Sallén.
Utöver sitt arbete med Right To Play har Anna Lindh också hjälpt ett flertal ungdomar med att hitta boende och bjudit in ett antal av dem till att fira jul tillsammans med henne och familjen. Dessutom är hon god man till två ensamkommande pojkar.
– Det här är inte bara hennes jobb, det är hennes liv. Hennes sociala drivkraft, viljan att hjälpa andra är så oerhört stark. Man får fundera på hur man definierar en eldsjäl, men för mig är det någon som står där, trots orättvisor och motgångar, problem och barriärer. Det är Anna för mig. Hon stannar aldrig, hon tar sig bara framåt, för ungdomarnas skull. Det finns ingen som brinner så mycket, säger Madeleine Sallén.
Maja Elfving