Finalist till Guldhanden: Chia Abdolah, Sandvikens IF

12 februari 2019

Bilma Cup i Ockelbo har en lång tradition. Under trettonhelgen samlas lag från stora delar av Gästrikland för att delta. I år deltog Sandvikens IF International med två lag. Men det roligaste minnet har Chia från 2016 då de deltog för första gången.

Chia kom till Sverige som flykting när han var 12 år. Idag, nära 30 år senare, är han en ledande profil inom Sandvikens IFs sociala verksamhet Framsteget.

Varje fredag och lördag kväll, året om, driver han nattfotbollen med hjälp av bland annat spelare från föreningens integrationslag. Det har blivit Sandvikens största samlingsplats för tjejer och killar mellan 15 – 22 år. Redan i starten stod det klart att fotboll inte passade riktigt alla, vilket ledde till att det numera även erbjuds dans. Men det finns också plats för de som kommer dit bara för att umgås och hänga. Alla är välkomna.

Ungdomarna kommer i stor utsträckning från samma socioekonomiska område och uppemot 20 olika språk finns representerade. Numera finns nattfotboll också för yngre barn. En enkät som gjordes bland deltagarna visar att ungdomarna hade hängt på stan om inte nattfotbollen hade funnits.

Chias helger består alltså av nattfotboll, men under veckorna är det istället träningar och matcher som gäller. Sandvikens IF International var från början ett integrationsprojekt som startade 2014 när den stora flyktingvågen kom. Det dök upp pojkar som väntade på svar från Migrationsverket och ville göra något roligt och meningsfullt på sin fritid.

Chia är lagledare och involverad i allt som rör laget på och utanför planen. Han hjälper till med bostad, arbete och kontakter med Migrationsverket. De träffas också i andra sammanhang.

– Vi har gemensamma middagar och ibland kollar vi fotbollsmatcher ihop. De flesta träffar jag på nattfotbollen eller på en fika. Eller så kommer de förbi mitt jobb på Arbetsförmedlingen.

Den första tiden förlorade laget alla sina matcher. Men 2016 anmälde man sig ändå till Bilma Cup i Ockelbo. Där överraskade man både sig själv och andra genom att slå ut topplagen i gruppspelet.
– Vi gick till kvartsfinal och lag från division 1 och division 2 kom fram och gratulerade. Det var så kul! Vi fick visa att vi håller på med integration men att vi också kan spela fotboll.

För närvarande har SIF International två lag, ett i division 5 och ett i division 7. Tanken är inte att klättra i seriesystemet, utan spelare som vill utvecklas mer slussas vidare till andra föreningar. Målet är att spelarna ska integreras och att de via SIF International ska kunna ta sina första steg ut i samhället och in i arbetslivet. Och visst finns exempel på att man lyckas:

– Vi hade en spelare i SIF International som fick möjlighet att jobba med nattfotbollen. Det gav honom arbetslivserfarenhet och ledde till att nu har fått jobb som vaktmästare.