Finalist till Guldhanden: Daniel brinner för fotbollen i Sävsjö

21 december 2016

daniel

Daniel Komarica Hammar var redan styrelseledamot, spelare, medlem i flera arbetsutskott och ansvarig för hemsidan och sociala medier i Sävsjö fotbollsförening. Ändå tvekade han inte att växla upp ytterligare för att leda klubbens integrationsprojekt.

Nu är han en av de nominerade till Sverige Uniteds stipendium Guldhanden, som tillfaller ”Årets Förenare” inom svensk fotboll.

Här snackar vi om en mångsysslare med enormt driv och minst lika stort hjärta. Daniel Komarica Hammar är finalist till vårt eldsjälsstipendium Guldhanden och detta tack vare sitt ofantligt viktiga och outtröttliga engagemang inom  Sävsjö fotbollsförening.

Där sitter han sedan tidigare i styrelsen, är verksam inom flera arbetsutskott, sköter hemsidan och klubbens sociala medier, har rollen som utbildningsansvarig och hjälper till på alla andra sätt han kan. Ändå tvekade han inte en minut när klubben drog igång ett integrationsprojekt tidigt under 2016.

Daniel hade som vanligt ett finger med i spelet och såg, trots sitt minst sagt späckade schema, till att finnas på plats som ledare för de nyanlända ungdomar som sökte sig till verksamheten. Dessutom har han under det gångna året rest runt till ett flertal instanser som arbetar med flyktingar för att informera både om Sävsjö FF som klubb och om föreningslivet i stort i Sverige. Hur det fungerar och vilka rättigheter och skyldigheter man har som medlem.

När Sverige United talade med Sävsjö FF:s ordförande Petra Gustavsson före jul pekade hon på Daniel Komarica Hammars empatiska förmåga och önskan att lyfta fram och stötta medmänniskor som några av hans finaste sidor. Tack vare dessa personlighetsdrag har det fallit sig naturligt att han velat vara med och inkludera nyanlända ungdomar i klubben.

– Daniel använder, till skillnad från många andra, alltid ”det snälla ögat” när han bedömer folk. Han tolkar det de säger och gör med så mycket välvilja han kan. Om jag blir irriterad på att någon kanske inte levt upp till mina förväntningar försöker han alltid se saken ut den andres perspektiv. Han ser det goda hos människor och det är en fin egenskap han tagit med sig in i vårt integrationsprojekt. Han är otroligt inkännande samtidigt som han ställer krav på omgivningen.

Hur då, menar du?
– Jo, alltså, det är klart att vi skulle kunna ha en verksamhet där vi bara sparkar boll. Men Daniel vet att ungdomarna är kapabla till mycket mer än så. Han vet att de kan bli tillgångar i vår och andra föreningar och i samhället i stort. Men då måste de också veta vad som förväntas av dem. Han vill bygga upp någonting tillsammans med de här ungdomarna, där de känner sig delaktiga och växer som individer. Han vill få med dem som ledare både på och vid sidan av planen. Det ska inte vara så att han bygger för deras räkning.

Den 16 februari håller Sverige United prisceremoni och gala för att prisa årets stipendiater. Då vet vi om Daniel eller någon annan kammar hem Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden som ”Årets Förenare” inom svensk fotboll. Stort lycka till, önskar vi Sävsjö FF så länge!