Finalist till Guldhanden: Daud Awees, BK Ettfyra

14 februari 2019

Om man promenerar tillsammans med Daud genom Vivalla får man inte ha bråttom. Hela tiden hejdas han av barn och vuxna som ropar på honom och vill ha en pratstund. Det är ingen tvekan om att det som Daud gör uppskattas av och har stor betydelse för de som bor och lever i området.

Daud hade lämnat krigets Mogadishu bakom sig när han som 13-åring hamnade i förortsområdet Vivalla i Örebro tillsammans med sin mamma och sina syskon. I fotbollen fann han sin hemvist, först som spelare och sedan som ledare i olika lag. Snart märkte han att många barn och ungdomar var vilsna och behövde en plats där de fick mer stöd och hjälp att hitta sin tillhörighet. Han ville att fotbollen skulle ge mer än bara träning och matcher och började drömma om att starta en klubb som bryr sig lika mycket om spelarna som fotbollen. En klubb där kärlek och respekt är lika viktiga som bollen.

För fyra år sedan förverkligade han sin dröm och startade BK Ettfyra. I början var det många som inte trodde på honom och sa: “Det kommer aldrig att gå”. Idag finns det fyra lag, varav ett flicklag, i föreningen. Vid sidan av sitt arbete som elevassistent lägger Daud ner all sin lediga tid på klubben. Han är delaktig i alla lag och den drivande kraften i sin roll som klubbchef och styrelseledamot. Lagen har en gemensam samling innan varje träning där Daud pratar om kärlek, respekt och hur man sköter sig hemma och i skolan.

– Vi jobbar mycket med att man ska respektera varandra. En grundregel är att alla är lika mycket värda. Här ska man se personen och inte bara prestationen.

BK Ettfyra börjar bli välkänd och respekterad. Kommunstyrelsens ordförande i Örebro var på plats när flicklaget drog igång och berömde föreningens insatser i Vivalla. En förklaring till de positiva reaktionerna är att Vivalla har haft ett dåligt rykte och BK Ettfyra har bidragit till att lyfta området. Till exempel brukade inte föräldrar komma på barnens matcher. Men BK Ettfyra har lyckat få föräldrarna att engagera sig. Likaså var det unikt när tjejlaget startade. När folk gick förbi träningarna stannade de upp. De hade aldrig hade sett något liknande förut i Vivalla.

För många är Daud som en storebror. Alla som vill spela fotboll kommer till honom och så löser han det. I tidigare lag har “bråkstakar” inte fått vara med. Men här är de välkomna. Han tar också de svåra samtalen med föräldrar till barn som vill spela men inte får.

För Daud, som själv fått hjälp, är det viktigt att dela med sig. Han vill bidra till ett bättre samhälle.

– Det är många ungdomar som inte har en stabil grund att stå på. Med mitt bagage vet jag hur viktigt det är att ha en bra förebild. Fotbollen är ett bra verktyg att komma in i samhället.