Finalist till Guldhanden: Fredrik Andersson, Skövde AIK

27 februari 2019

Han har aldrig tänkt på det som ett integrationsarbete. I fem år har han ägnat en stor del av sin lediga tid som tränare åt P06-laget. Flera av pojkarna har tuffa upplevelser i bagaget och många inte hade spelat fotboll om det inte hade varit för Fredrik.

Det började med ett tjugotal pojkar i 8-årsåldern. Idag har de hunnit bli 13 år och antalet spelare har fördubblats. P06 har vuxit på grund av Fredriks engagemang. Bland spelarna finns både nyanlända från länder som Syrien, Somalia och Afghanistan och de som är födda i Sverige. Hade det inte varit för Fredrik hade flera av pojkarna inte spelat fotboll idag. Han ser till att alla tar sig till och från träning, har utrustning och kan delta oavsett ekonomi, föräldrastöd eller andra förutsättningar.

Det är februari och det dröjer ännu två månader tills de får spela utomhus, berättar Fredrik på väg till fredagskvällens träning. Att lyckas få plantid utomhus är en utmaning. Ikväll är det lite färre än de normalt 40 spelare som brukar delta, men så brukar det vara denna tiden på året. Fredrik ser det ändå som en självklarhet att hålla igång verksamheten även vintertid, inte minst för att många inte har råd med två sporter.

Fredrik hälsar på killarna varefter de dyker upp och frågar hur det varit i skolan och om allt är bra. Det är en fin stämning i gruppen, det märks att gemenskapen är stark. Fredrik drar igång uppvärmningen och disciplinen är god. Övningarna löper på i ett bra tempo. I vår ska laget spela i serie med tabell för första gången. Men för Fredrik har det primärt handlat om att killarna ska ha roligt och inse att det är viktigt att idrotta för sin egen skull.

Föreningslivet bygger på till stor del på föräldraengagemang. Men Fredrik betonar att en del barn har dåligt eller inget föräldrastöd. De får sköta sig själva. Sedan finns det föräldrar som vill hjälpa till, men kanske inte kan på grund av språket, att de saknar bil eller helt enkelt inte har samma resurser.

– Någon måste fylla det tomrummet, säger Fredrik. Jag hämtar dem till träningen annars kommer de inte, jag kör lite ”taxi”. De har bara blivit så. Somliga behöver mer stöd och push. När vi gör listan över kioskpass så får antingen en ledare eller en annan förälder gå in och ta dessa barns pass, eftersom de inte har någon förälder som kan ställa upp.

Fredrik har en lågmäld profil och tycker inte det han gör är så märkvärdigt. För att få en bild av det han gör får man prata med andra:

– Han utstrålar ett lugn, säger klubbchefen Per Åstemo. Få förstår att han gör allt det han gör. Han jobbar i det tysta och behöver ingen klapp på ryggen.