Finalist till Guldhanden: Hela Smedby ställde sig bakom integrationen

15 januari 2018


När många flyktingar kom till Sverige under 2015 var det självklart för Smedby AIS att göra en insats. Klubben startade ett integrationslag – och fick med sig såväl styrelse som kanslipersonal och ledare i satsningen.

–  Jag skulle offra min egen karriär för att hjälpa de här ungdomarna, säger tränaren Paul Chamoun.

Under många år har Smedby AIS från Norrköping aktivt velat ta ett samhällsansvar, även utanför fotbollsplanen. Därför var det naturligt för klubben att agera i samband med den ökade flyktingtillströmningen 2015. Smedby AIS ville starta ett integrationslag – men det fanns ett överordnat krav innan satsningen kunde sjösättas. Föreningen som helhet skulle ställa sig bakom initiativet. Från styrelserummet, via kansliet och hela vägen ut till konstgräset på Mirium Arena. Och så har det också blivit.

När Sverige United besökte verksamheten, som bland annat fått stöd av Norrköpings kommun,  i oktober 2017 vittnade en rad personer på olika positioner – alltifrån ordföranden Per-Arne Sterner och styrelseledamoten Cecilia Karlsson till klubbchefen Niclas Fredriksson – om vikten av att ta sig an uppgiften med förenade krafter. Ungdomarna skulle metodiskt välkomnas in i klubben, och inte placeras som på en isolerad ö utan kontakt med den övriga organisationen.

– Det handlar ju om att knyta ihop de olika delarna. När spelarna först kommer hit behöver de öva på grunderna och få en tillhörighet, men sedan hjälper vi dem att ta nästa steg. Bland annat har vi ett antal som gått vidare till vårt U21-lag eller slussats in i andra föreningar. Vi vill ge dem samma möjligheter som alla andra, säger A-lagets tränare Jan Melle som också är delaktig i initiativet.

Vad hoppas ni uppnå i förlängningen?
– Gemenskapen är det viktigaste värdet. Självklart ska det fotbollsmässiga vara roligt och man ska få chansen att umgås med varandra, men en lika stor, eller större, del är att öka förståelsen för föreningslivet och samhället. Som jag ser det är idrottens uppgift att fostra samhällsmedborgare, att skapa en grogrund för sammanhållning. Och det tycker jag att vi lyckats med.

Men även om integrationssatsningen är kollektiv har förstås ledarna ute på fältet en viktig roll. Tränarduon Paul Chamoun och Eje Bladh har varit med från starten när Smedby AIS började vidga sitt nätverk för att nå ut till en ny målgrupp i form av nyanlända ungdomar. Genom att anordna öppna träningar i samarbete med fyra Norrköpingsskolor fick de kontakt med spelarna som idag ingår i laget, och bägge två har blivit mycket omtyckta. Eje med sin långa erfarenhet och tränargärning i föreningen från 80-talet och framåt. Paul som själv tillhör A-laget, har meriter från spel i superettan och liksom många av spelarna har familjeband till Syrien.

– Jag talar arabiska och inledningsvis fungerade det som en trygghet för killarna. De var väldigt blyga och försynta på den tiden och vågade inte ta plats eller prata inför resten av gruppen. Men mig kunde de ha lite som en måttstock. ”Titta på honom, han är precis som vi och han har tagit sig fram och blivit en duktig spelare. Då kan vi också lyckas”, säger Paul Chamoun.

Numera hålls alla träningar på svenska och Paul och Eje kan se tillbaka på en remarkabel utveckling hos ungdomarna. På flera olika nivåer.

– Tar man det rent sportsliga tycker jag att vi omvandlat de här killarna till riktiga fotbollsspelare. Tidigare var instinkten att dribbla när man fick bollen – nu är det helt annorlunda. De har gått från egentänk till lagtänk och kämpar för varandra, som en enhet, säger Eje Bladh.

Paul Chamoun fyller i:

– Men den stora skillnaden har skett kring det sociala. Från att vara inbundna och kanske bara ha en kompis har de verkligen klivit fram ut skuggan. Besöker du en vanlig gymnasieskola och tittar på olika grupper av människor lovar jag dig att du inte ser skillnad på våra grabbar och de som varit i Sverige i tio år. De har byggt upp en självkänsla, man blir stolt när man ser det.

Enligt Paul har arbetet med laget vuxit ut till något mer än en vanlig tränarsyssla. Det har satt sin prägel på hans eget liv. Om några av spelarna mått dåligt eller haft det jobbigt i skolan har han stöttat upp och funnits på plats, pratat med sociala myndigheter, försökt ställa till rätta. Och belöningen har kommit både genom nya vänskapsband och i tillfredsställelsen av framsteg på planen.

– Fotbollen är ett verktyg för mig som jag kan och har vuxit upp med. Den använder jag för att nå fram till killarna. Innan jag kom till Smedby AIS insåg jag inte att jag faktiskt kunde göra skillnad, men att arbeta med laget har fått mig att blomma ut som person. Det är min dröm att utveckla ungdomar – jag skulle kunna offra min egen karriär för att hjälpa dem, säger han.

Maja Elfving
David B Larsson