Finalist till Guldhanden: Jonas Lindmark, Nybyns IK

16 januari 2020

Jonas har väckt liv i Nybyns IK i den lilla byn med mindre än 50 invånare. Han såg möjligheten att stötta ensamkommande samtidigt som fotbollsverksamheten fick en nystart.

Jonas brinner för fotbollen och Nybyns IK där han tillbringade mycket tid som liten med sin pappa. När han i vuxen ålder flyttade till den lilla byn från tätorten Älvsbyn blev han tillfrågad om han ville hjälpa till. Tillsammans med Robert Karlsson, spelare i laget, och Per-Ingvar Andersson, 75 år och före detta spelare, satte han ny fart på verksamheten och är numera klubbens allt-i-allo och ledargestalt. Genom att ta emot och stötta ensamkommande har Nybyns IK fått en nystart både som lag och förening.

Fotbollslaget består av ett 50-tal spelare i åldrarna 17 – 25 år fördelade på ett tiotal olika nationaliteter. Verksamheten är igång året runt, trots att planen är svår att nyttja under en stor del av året.

Jonas är tränare, materialare, fixar sponsorer, sköter om anläggningen, tvättar kläder med mera. Men har är också lite av en extrapappa och finns tillhands för pojkarna dygnet runt. Ibland träffas de i klubbhuset för att titta på fotbollsmatcher, laga mat och umgås. Jonas har själv lyckats få fram mycket av det gemensamma materialet till laget, såsom matchtröjor och benskydd.

– Målsättningen är att pojkarna ska ha roligt, att de ska utvecklas som spelare samt att de ska komma in i samhället. Många av dem har varit med om hemska upplevelser. De får vara med och lägga upp träningarna och hjälpa till på olika sätt.

Jonas släpper de som är redo att gå vidare till andra klubbar och tar in nya spelare. Nya spelare hör ständigt av sig. Men många spelare kommer också tillbaka, de trivs och mår bättre i Nybyns IK.

– De kommer bland annat från Älvsbyn, där de inte hittar något lag som tar emot dem. Här får alla vara med och träna, jag säger alltid ja.

Men föreningen är mer än herrlaget. För tredje gången i rad fick Jonas och Nybyns IK under hösten förfrågan av Älvsbyns kommun att anordna en 12-timmars turnering för ungdomar under Allhelgonahelgen. Nyligen har han också färdigställt ett fik och motionsgym i klubbhuset som kan nyttjas inte bara av laget utan alla i bygden runtomkring. Nästa projekt handlar om att få till en läktare vid planen.

Det som driver Jonas är dels det stora fotbollsintresset, dels att han vill bidra till att andra mår bra. En del av killarna hade problem när de kom till laget, men efterhand har Jonas märkt en förändring och ser deras glädje på planen. Även media har uppmärksammat att laget, som tidigare hade lite av en bus-stämpel, har förändrats: ”Busiga Nybyn har blivit snällt” löd en av rubrikerna under senaste säsongen.

Foto: Nybyns IK