Finalist till Guldhanden: Jörgen Gustafsson, Fröjereds IF
20 januari 2020De senaste fem åren har Jörgen ägnat lördagskvällarna åt att leda spontanfotboll, en verksamhet som han tog initiativ till när Tidaholm tog emot många ensamkommande. Här har även unga som inte spelar fotboll fått en samlingsplats på lördagskvällar.
Jörgen har varit aktiv som ungdomstränare i Fröjereds IF i cirka 20 år. Han tränar för närvarande F13, knattarna och futsal, samt är ledamot i styrelsen som representant för ungdomssektionen. Sedan några år håller han också i spontanfotbollen.
Det hela började när Tidaholms kommun tog emot många ensamkommande flyktingar runt 2015. Jörgen föreslog att föreningen skulle ordna en aktivitet eftersom de inte hade så mycket att sysselsätta sig med. Beslutet blev att på prov anordna spontanfotboll i en hall i Tidaholm. Mellan 30 – 40 personer dök upp och så fortsatte det varje lördag. Killar från olika länder och med olika bakgrund träffades och spelade fotboll. När sommaren kom flyttade man ut på planen i Fröjered.
Verksamheten har nu pågått i fem år under Jörgens ledning, och den har gett ringar på vattnet. Till exempel har föreningen sedan två år ett futsallag som killar från spontanfotbollen startade tillsammans med Jörgen. För att öka förståelsen hur en förening fungerar fick killarna själva komma på ett styrelsemöte och presentera förslaget. Nu är de i seriespel med Jörgen som ledare och med hans hjälp tar de sig till och från matcher. Andra spelare från spontanfotbollen har börjat träna med A-laget eller gått till andra fotbollsföreningar.
Jörgen betyder mycket för alla dessa killar och ställer upp när det behövs, till exempel om någon ska flytta. Några som bor i Skövde behöver skjuts eftersom det inte går några bussar när träningen slutar kl.22. Det blir 3 mil från Tidaholm till Skövde och sedan tillbaka till Fröjered. Jörgen försöker även ordna praktikplatser. Han jämför med sina egna barn som har många kontakter, medan dessa ungdomar inte har några.
– När de här ungdomarna kom till Sverige tänkte jag att om det hade varit mina barn som hade fått fly från Sverige så hade jag önskat att de skulle bli omhändertagna åtminstone två timmar i veckan.
Jörgen vill ge alla möjlighet att spela fotboll och ha kul. Men han ser också att det betyder mycket även för de som inte spelar. Spontanfotbollen har blivit en samlingsplats på lördagar även för dessa ungdomar.
– Några har flyttat härifrån, men kommer ibland och hälsar på under helgerna. De kom till och med och firade mig när jag fyllde 50 år.
Sedan två år har Jörgens familj en afghansk pojke, som nu har fått uppehållstillstånd, boende hos sig. En styrelsekollega i Fröjereds IF brukar säga:
– Om man skulle röntga Jörgen skulle man bara hitta ett stort hjärta.