Finalist till Guldhanden: Lasse Pettersson, Råslätt SK

25 februari 2021 Lasse Pettersson, Råslätt SK, nominerad till Sverige Uniteds Guldhanden-stipendium 2021

Lasse, eller LP som han kallas av de flesta, är en välsedd ledare och ”institution” inom fotbollen i Råslätt. Under mer än 30 års tid har han med stort engagemang alltid sett till ungdomarnas bästa och med fotbollen som verktyg byggt upp en tillit hos både ungdomar, föräldrar och skolan i sitt arbete med integration och inkludering.

Lasse flyttade till Råslätt när han var tio år. Han säger sig inte ha varit någon bra spelare, men väldigt fotbollsintresserad. Så istället valde han att redan som 14-åring bli ledare. Och på den vägen är det. Genom åren har han haft många olika roller i Råslätt SK.

Många menar att Lasse i hög grad har bidragit till att man lyckats bygga upp en ”Råslättsanda” genom fotbollen tillsammans med skolan och kommunen.

– Fotbollen är ett väldigt bra sätt att få tag i både ungdomar och föräldrar – alla gillar ju fotboll, säger Lasse.

Lasse började arbeta mer organiserat med integration i samband med att forna Jugoslavien föll samman och Råslätt fick ta emot många flyktingar. Området har därefter fortsatt fått ta emot många nyanlända med olika etniciteter. Det gjorde att föreningen ställdes inför nya utmaningar. Men Lasse såg inga hinder.

– Vi tyckte inte det var något konstigt med det utan jobbade på samma sätt som vi alltid gjort med med barn och ungdomar som behöver stöd, berättar Lasse.

Han säger att det gäller att ledarna anpassar sitt sätt att närma sig både ungdomar och föräldrar utifrån deras olika etniciteter för att kunna bygga upp ett förtroende för föreningens verksamhet. Fotbollen är ett jättebra stöd för grabbar och tjejer när de inte vill vara med på dumma grejer eller hänga ute vid fel tider, menar Lasse: 

– Fotbollen är ett accepterat skäl för ungdomarna att “säga nej” till dåliga saker.

Lasse har startat upp mängder av aktiviteter och på så sätt lärt känna ungdomarna i Råslätt. Han har fått olika kulturer och etniciteter att samarbeta och dra åt samma håll. Han har pondus och är samtidigt varm och vänlig i sin auktoritet.

I Råslätt säger man att Lasse fungerar som en “extrapappa” i både området och i föreningen. Ingen ifrågasätter honom. Ungdomarna vet att han är pålitlig och att de alltid kan prata med honom när de har det knepigt. Inte bara i föreningen utan runt omkring i bygden hyllas hans insatser och många undrar om Lasse verkligen förstår hur mycket han har gjort och fortfarande gör.