Finalist till Guldhanden: Leif Sjöqvist, Hisingsbacka FC
10 februari 2019Leif har vigt sitt liv åt integration och inkludering. Så gott som varje kväll och varje helg sedan 30 år tillbaka har han funnits på plats på Backavallen. För närvarande tränar han åtta lag med barn från olika kulturer och hemförhållanden.
Precis som vanligt anländer Leif på sin cykel. Det spelar ingen roll att det är januari och snö i luften. Konstgräsplanerna är snöfria så det blir träning utomhus ikväll. Ett 40-tal killar och en tjej sparkar otåligt på bollarna, ivriga att sätta igång.
Leif har genom åren blivit en välkänd profil i Hisingsbacka. Från morgon till kväll ser man honom på cykel i området. Backavallen är hans andra hem. För 30 år sedan började han träna sonens lag. Och så har det fortsatt i princip varje kväll och varje helg. Hundratals barn och ungdomar, varav många med invandrarbakgrund, har deltagit på hans träningar. Nu har han fyllt 60 år, men ser ingen anledning att lägga av:
– Detta ger så mycket. Jag traskar nog på tills jag stupar på konstgräset.
Men det är inte bara träningarna med pojklagen som engagerar Leif. På senare år har han dragit igång ett kombinerat kultur- och fotbollsprojekt för tjejer och öppna träningar för nyanlända.
Han använder sina erfarenheter från arbetet inom den sociala omsorgen och gillar utmaningen som finns i så kallade jobbiga områden. Hans utgångspunkt är att de flesta vill ändra på situationen. När det gäller verktygen var valet enkelt.
– Chansen att mina killar skulle möta folk från öarna skulle vara lika med noll om det inte skedde via fotbollen. Barn är påverkbara.
Han vill ge barnen åtminstone en go´ stund i veckan, träningen. De fotbollsmässiga resultaten är inte det viktiga. Det handlar om att se på lång sikt, menar Leif.
När Leif kommer gående längs planen så hejar vuxna och barn i alla åldrar. Hans ”äldsta” spelare har vuxit upp och nu är det deras barn som tränar under Leifs ledning.
– Ibland möter jag killar som ansågs som ”farliga typer” när de var yngre. Nu är de vuxna och har blivit föräldrar. De kommer fram och säger hej med sina barn.
Spelare som haft Leif som tränare vittnar om hans uthållighet och engagemang och menar att det han gör är betydelsefullt för hela Backa. Han får ungdomar att välja en annan väg.
Leif ses också som en tränare som får fram duktiga fotbollsspelare. Han ger dem grunden och förbereder dem för A-laget och hade en stor del i att A-laget kunde ta sig från division 6 till division 2. Bland de spelare han fostrat finns Carlos Strandberg och Kristopher Da Graca. Hans engagemang har skapat ett intresse för fotbollen och visat att det går att komma vidare. Tack vare Leif går det att drömma även i förorten.