Finalist till Guldhanden: Melissa Besara, IFK Tumba
5 februari 2019För drygt fem år sedan startade Melissa öppna träningar för tjejer utan krav på förkunskaper. Hon fick därmed fart på tjejfotbollen inom IFK Tumba och genom hennes fortsatta engagemang har antalet tjejer blivit fler och fler.
Det är fredag kväll. I Tumba, som ligger i Botkyrka kommun på pendeltågsavstånd från Stockholms innerstad, har några tonårstjejer samlats för fotbollsträning. Melissa Besara drar igång uppvärmningen. Framför dem ligger två timmars träning, sedan börjar den öppna träningen för killarna.
En bit in i träningen dyker ytterligare några spelare upp. Det framgår snart att något har inträffat. Melissa måste hantera både träning och enskilda samtal.
– Det här är mer än bara fotboll, berättar hon. Det kan vara någon som har det jobbigt hemma eller i skolan. Någon kan vara utsatt för våld eller mobbing. Om det kommer upp så måste man ta hand om det. Det går bara inte att fortsätta som om inget har hänt.
Det märks att hon är van och har en känsla för vad som kan dyka upp. Hon känner väl till området, liksom tjejerna i laget är hon uppvuxen och har gått i skolan här.
Melissa har hunnit blivit en viktig förebild för tjejerna. Det hon startade för drygt fem år sedan sprider sig nu vidare som ringar på vattnet. Under senare år har flera av hennes spelare gått vidare och utbildat sig för att själva kunna ta ledaruppdrag. Några av dem har startat träning för yngre tjejer i IFK Tumba medan andra hjälper till i andra klubbar. Så från att aldrig ha spelat fotboll har nu flera av Melissas spelare inte bara tagit klivit in och börjat spela fotboll i seriespel, utan även gått utbildning och tagit ledaruppdrag i olika föreningar.
Det ursprungliga laget, där truppen består av spelare mellan 13 och 19 år med skiftande fotbollskunskap och olika bakgrund, deltar alltså numera i seriespel. Men Melissa fortsätter även att bedriva de öppna träningarna som är gratis och varken kräver anmälan eller förkunskaper. Vid sidan av träningarna jagar hon in bidrag och hanterar föräldrakontakter.
Det märks att hon gillar kontakten med barn och ungdomar. Förmodligen har det spelat in när hon gjorde sitt yrkesval eftersom hon nu pluggar till lärare.
Redan 2016 uppmärksammades Melissa lokalt då hon fick ta emot det så kallade K P Arnoldsonpriset som delas ut av Mångkulturellt centrum på uppdrag av Botkyrka kommun. Motiveringen löd: ”En ung kvinnlig ledare, som med fotbollen som medel vill stärka unga tjejers självförtroende så att de själva kan forma sin framtid. Genom sitt ledarskap är hon en stark förebild.” Nu är Melissa alltså även uppmärksammad på nationell nivå i och med nomineringen till Guldhanden.