Finalist till Guldhanden: Niclas Brissman, Järpens IF

30 januari 2020

Järpens IF är en relativt liten förening men med ett stort integrationsarbete där Niclas utgör navet. Han är idérik och handlingskraftig och har fått saker att hända som andra trodde var omöjliga.

I över tio års tid har Niclas utvecklat fotbollsverksamheten i Järpens IF på såväl ungdoms- som seniorsidan, vid sidan av sitt företag Akuthjälpen och arbete som ambulanssjuksköterska. I sin roll som fotbollsansvarig är han engagerad i hela klubbens verksamhet och finns även med som ledare för de båda herrlagen samt P02/03. Hela familjen, fru och två tonårsbarn, är engagerade i föreningen som spelare och tränare.

När Niclas engagerade sig i integrationsarbetet i Åre kommun valde han fotbollen som verktyg. Det har bidragit till att föreningen har växt. I Järpen, med 1700 invånare, har fotbollsföreningen ungdomsverksamhet i alla åldrar, ett damlag och två herrlag i division 3 respektive division 5. Järpens IF arbetar utifrån den enkla filosofin att alla är välkomna på lika villkor. Men det har inte varit utan utmaningar. Under 2018 fanns det på herrsidan cirka 120 aktiva från 13 olika nationer och på ungdomssidan ungefär likadant.

Utan Niclas engagemang hade det inte fungerat. Han är spindeln i nätet och sköter allt från organisation och ekonomi till att kunna hämta en spelare någon mil bort en lördagsmorgon. Han hjälper spelarna med att fixa jobb och bostad och lägger upp avbetalningsplaner om någon behöver köpa en overall eller betala medlemsavgiften. För flera av de nyanlända har fotbollen varit det som har hållit dem vid liv. Samtidigt har Niclas varit noga med att ta tag i konflikter och strävat efter att få ihop ett team. Niclas är tydlig i sina värderingar och vad som gäller när man ingår i ett lag och är en del av samhället. För många har han blivit en manlig förebild.

Där andra ser hinder ser Niclas möjligheter. Han drog igång projektet att bygga en konstgräsplan i lilla Järpen och lyckades samla ihop de 8 miljoner kronor som behövdes. När han drog igång insamlingen fick han människor i bygden som aldrig tidigare hade brytt sig om fotboll att köpa några kvadratmeter konstgräs. I samband med invigningen 2018 sa Niclas: ”Här ska alla kunna vara och spela boll tillsammans, sju dagar i veckan.” Anläggningen är alltid upplåst, upplyst och fotbollar ligger framme.

Inför sommaren 2019 fick Niclas idén om ett arrangemang med tidigare fotbollsproffset Marcus Allbäck. Marcus tackade ja och deltog under två dagar i de olika lagens träningar, fotbollskolan och som final spelade han med herrlaget i en seriematch. Niclas tanke var att öka intresset ytterligare och få ännu fler att engagera sig. Arrangemanget blev en succé och gav också ett välkommet bidrag till föreningens arbete och stöd till Sverige Uniteds arbete.

Marcus Allbäck tränar med Järpens IF herrlag, juni 2019