Finalist till Guldhanden: Pamela Hay, FC Champions

4 mars 2019

Pamela brinner för tjejfotbollen och är involverad i flera lag. Hon vet vilka hinder som finns för tjejer att delta. Nu är hon med och startar en ny förening för bara tjejer.

Pamela har ett stort fotbollsintresse och har själv spelat fotboll. Hon har tills nyligen varit engagerad i BK Olympic, som verkar i Lindängen, ett bostadsområde i Malmö med flera utmaningar. Det saknas i princip aktiviteter för tjejer i området. Trots det har föreningen, som har flera pojklag, haft svårt att locka flickor till sin verksamhet. Men föreningens ungdomsansvarige och Pamela lyckades tillsammans få fart på tjejfotbollen. Det har inte varit helt lätt, men de peppade varandra att inte ge upp. Alla åldersgrupper, från 6 till 15 år, har varit välkomna. Och gensvaret kom snabbt, under första året gick antalet deltagare från en handfull till närmare 70 tjejer.

– Vi kände ändå rätt snart att för att få helt fokus på tjejerna så vore det bättre om vi var en egen förening, berättar Pamela.

Sagt och gjort, tillsammans med tränaren och ungdomsansvarige Fadi Awni Ali har Pamela nyligen startat en helt ny förening, FC Champions. Pamela intygar att relationerna med BK Olympic är fortsatt goda.

– Det finns inga ”hard feelings” för att vi har tagit detta steg.

Flera kvällar i veckan deltar hon på de olika lagens träningar. Tillsammans med de manliga tränarna bildar hon ett team och fungerar som lagledare. Pamelas närvaro har stor betydelse. Flera av spelarna ser henne som en extra ”storasyster” och en person som de kan anförtro sig till. Ibland följer hon tjejerna, som är i åldern 11 – 15 år, till och från träningarna. Pamela berättar att otrygga bostadsområden är ett exempel på sådant som kan vara ett hinder för tjejer att spela fotboll, och att det har förekommit incidenter som hon har fått ta tag i.

Genom Pamelas engagemang får spelarna också en kvinnlig förebild och några har uttryckt att de själva vill bli ledare. Pamela har gått Futebol dá força´s ledarutbildning och ingår i deras nätverk av ideella ledare. Hon menar att det är viktigt att inte blunda för de hinder som finns för tjejer att spela fotboll. Ett av dem är att det fortfarande ofta råder en ojämlik fördelning mellan pojk- och flicklag vilket leder till frustration och dragkamp inom många föreningar.