Finalist till Guldhanden: Patric Svanholm, Bjärtrå IS

4 februari 2020 Patric Svanholm Bjärtrå IS

Många menar att utan Patric Svanholm hade det inte längre spelats fotboll i Bjärtrå IS. Vändningen kom för tio år sedan. Nu leder han ett lag med nysvenskar och ungdomar från trakten.

Patric är uppvuxen i den lilla byn Bjärtrå 2,5 mil utanför Kramfors. Bjärtrå IS har anor sedan 1950-talet, men allteftersom ortens affär, bank, bensinmack etcetera lades ner så somnade även idrottsföreningen in.

Idag har föreningen två aktiva herrlag och ett lag i futsalserien. Här finns en välskött fotbollsarena där det spelas fotboll varje vecka. Bakom den fantastiska vändningen står framförallt en eldsjäl, Patric.

Redan som femåring började Patric spela i föreningen och idag är han spelande tränare i A-laget. Genom åren har han hunnit vara på i stort sett alla poster som finns i föreningen, från vaktmästare till styrelseordförande.

Det var när verksamheten höll på att dö ut som möjligheten kom. Patric fick höra om ensamkommande ungdomar i Kramfors som ville men inte hade möjlighet att spela fotboll. Han inledde ett samarbete med ett boende för ensamkommande flyktingungdomar inne i Kramfors.  Det följdes av ett integrationsprojekt tillsammans med Kramfors-Alliansen där man bjöd in till träningar. Gensvaret var stort.

– När vi spelade inomhus fick vi nästan inte plats. Det blev bättre när vi kunde spela utomhus.

Killarna fick skjuts ut till träningarna. Laget gick in i seriespel och fungerade under flera år som ett integrationslag under Patrics ledning.

– Alla var inte så bra fotbollsspelare och ibland kom folk i jeans till träningarna. Men det finns de som kom med tidigt och fortfarande spelar. Jag har aldrig sagt nej till någon, alla ska vara välkomna i föreningslivet.

Från att ha varit ett lag med enbart nyanlända så består det numera av både nysvenskar och ungdomar från trakten, med Patric som spelande tränare. Laget, som har klättrat till division 4, består av cirka 35 spelare.

Åren som gått har bjudit på flera utmaningar. Det har handlat om allt från att fixa skjutsar och utrustning till att hantera kulturkrockar och språkfrågor. Vid sidan av fotbollen har han fixat jobb till några av de nyanlända och följt med på jobbmässor. För Patric har det varit självklart att ställa upp och hjälpa de som har det mindre förspänt. Hans utgångspunkt är att alla människor går att utveckla.

– Att vi lyckades vinna division 5 var mycket ett bevis på den fina lagandan, att alla har accepterat varandras bakgrunder och härkomst.

Han ser att föreningen gör dubbel nytta genom att fotbollen är viktig för många människor, och föreningen i sin tur är viktig för byn.

– När vi vann seriesegern förra året hade vi över 300 åskådare. I byn bor knappt 200.