Finalist till Guldhanden: Patricia Daoud Naperotti, IFK Trollhättan

25 februari 2019

Är det någon som vet att integration och inkludering tar tid så är det Patricia. I tio år har hon varit engagerad i IFK Trollhättan och föreningens sociala projekt.

 Och är det någonstans det behövs så är det i Trollhättan som pekats ut som en av Sveriges mest segregerade kommuner. IFK Trollhättan verkar i Kronogården/Lextorp, två stadsdelar som pekats ut som några av landets mest utsatta områden.

Sporty Friday har precis dragit igång när vi träffar Patricia på Granngårdens motionsanläggning. Det är som vanligt fullt med barn och ungdomar på plats. Patricia är med både på och vid sidan av planen. Sporty Friday startade 2013 och samlar i genomsnitt 250 barn och ungdomar i åldrarna 12-25 år inklusive deras familjer. Tack vare denna insats har de fått en meningsfull plats att gå till på fredagskvällarna. Arbete med inkludering och integration är en central del i Sporty Friday. Här kan deltagarna hitta nya intressen, utvecklas som individer och knyta nya kontakter samtidigt som det stärker hälsa och välbefinnande.

Men Sporty Friday är bara en av de många aktiviteter och projekt som föreningen bedriver. Att få med tjejer har varit en extra utmaning och flera av aktiviteterna riktar sig därför specifikt mot tjejer. Patricia pekar på ett antal viktiga erfarenheter och lärdomar från det man hittills gjort:

– I våra områden är det inte självklart att tjejer idrottar. Många förväntas i första hand hjälpa till i hemmet, med att passa småsyskon eller hjälpa mamma. Men det är minst lika viktigt för tjejerna att komma ut i föreningslivet och få de kontakter och nätverk som det ger. Vår erfarenhet är att för att det ska fungera måste vi ha föräldrarna med oss. De måste förstå varför det här är så viktigt för tjejerna.

Siffrorna visar att arbetet ger resultat. Idag sysselsätter man cirka 100 tjejer i ett område där en stor andel av de boende har utländsk bakgrund.

Patricia är en av frontfigurerna i föreningens omfattande sociala arbete för ett mer inkluderande samhälle och ett välkänt ansikte i regionen. För fem år sedan utsågs hon till Årets brobyggare i Trollhättan, med motiveringen: ”Patricia är sedan många år en huvudperson i mångfaldsarbetet med att aktivera och entusiasmera unga människor från invandrartäta Kronogården och Lextorp. Med en aldrig sinande energi driver hon olika projekt som inkluderar åtskilliga barn och ungdomar”.

För Patricia handlar det om att göra det möjligt för alla att vara delaktiga.

– Det är då man kan bryta normer och attityder. Det är sådant som kan förändra människors liv.