Finalist till Guldhanden: Peter Gitselov, Boden City FC

1 mars 2021 Peter Gitselov, Boden City FC, nominerad till Sverige Uniteds Guldhanden-stipendium 2021

Peter har en karriär som professionell fotbollsspelare på hög nivå bakom sig. Under 2018 startade han Boden City FC  för att bidra till integration av nyanlända. Hans mål är att motverka ensamhet och passivisering, ge kunskap om föreningslivet samt bidra till bättre folkhälsa genom fotbollen. 

Under flyktingvågen var Boden den kommun i Norrbotten som tog emot flest nyanlända. Många var intresserade av fotboll, men hade svårt att ta sig till fotbollsverksamheter på grund av långa resvägar. Lösningen kom när Peter tog initiativ och startade Boden City FC med verksamhet i centrala Boden.

Peter började med öppet hus-träningar på lördagar för de som ville spela spontanfotboll och ett A-lag för de som ville satsa mer helhjärtat på fotbollen. I planen ligger att starta Gå-fotboll så snart omständigheterna tillåter.

A-laget spelar i division 4 efter att ha vunnit division 5 första året. Här finns många olika nationaliteter – nysvenskar och asylsökande – och alla pratar svenska på träningar och matcher för att hjälpa varandra att förbättra språket. 

Genom Peters kontaktnät ges spelarna i A-laget tillfälle att praktisera och jobba hos sponsorer, vilket i sin tur ger intäkter till föreningen så att de kan göra lag-resor i buss, betala domare med mera. Det ger spelarna kontakt med näringslivet, men också en förståelse för att fotbollen inte är gratis utan att man även behöver göra egna insatser utanför fotbollen.

Peter är mycket noggrann med att alla i föreningen förstår hur viktigt det är att man ”ger och att man får” och att man sköter sig inom och utanför föreningen. Peter vill få var och en att förstå sitt eget ansvar och att om man hjälps åt så blir det bra för alla. Han vill bygga broar genom fotbollen så att de som deltar i klubbens aktiviteter får det lättare att hitta rätt socialt och att komma in i samhället. Peter ser ett stort värde i att de som kommer till Boden som asylsökande, flykting eller ensamkommande etablerar sig och stannar i kommunen samt blir en del av samhället i Norrbotten. Det gynnar alla, menar Peter.

Peter har dragit ett tungt lass och det har givit resultat. Ett exempel är domarnas hederspris som utdelades till A-laget på Norrbottens Fotbollförbunds årsmöte 2020 med motiveringen: 

Ett nystartat lag som alltid visat ett trevligt bemötande från ankomst till arenan till att lämna arenan. Alla i organisationen hjälps åt på ett respektfullt och välkomnande sätt.  Administrationen runt matcherna har också fungerat på ett perfekt sätt. Totalt sett har det också visat sig att intresset för fotbollen ökat på ett mycket positivt sätt runt laget!”