Finalist till Guldhanden: Ranjani Srinivasan, Enskede IK

6 februari 2020 Finalist Sverige Uniteds Guldhanden-stipendium Ranjani Srinivasan, Enskede IK

Ranjani tränade ungdomslag i Enskede IK när hon för drygt fem år sedan drog igång drop-in-fotboll på fredagskvällar. Verksamheten fortsätter att samla ungdomar med olika bakgrunder.

Ranjani har en brokig bakgrund, men fotbollen går som en röd tråd genom hennes liv. Hon kom till Sverige 1997 efter att ha vuxit upp i Indien och USA. Fotboll har alltid varit ett stort intresse och under collegetiden i USA spelade hon fotboll på hög nivå. Idag arbetar hon som advokat.

För dryga tio år sedan blev hon engagerad i Enskede IK. Hon är utbildad tränare och har lett både flick- och pojklag.

– I början var vi väldigt få kvinnor i tränarteamen, samtidigt som vi märkte hur viktigt det var med kvinnliga förebilder, konstaterar Ranjani

Runt 2015 började det dyka upp många ungdomar runt idrottsplatsen. Det var bland annat asylsökande som ville spela fotboll. Ranjani pratade med dem och bestämde sig för att dra igång spontanfotboll. Det började som en dropin-verksamhet för ungdomar på fredagskvällar. Snabbt var man uppe i cirka 40 spelare och lyckades också hitta lag att spela matcher mot. Ranjani minns första matchen.

– Vi mötte ett lag från Haninge och spelade i tre timmar!

Ranjani coachade och fick ibland hjälp av sina barn. Hon började samarbeta med Eddy, som har en bakgrund i Tillsammans cup, och tillsammans har de bildat ett team. Många spelare kommer från asylboenden runtomkring, men bland de som dyker upp på spontanfotbollen finns även ungdomar som har slutat spela i den organiserade fotbollsverksamheten men som ändå vill spela fotboll.

– Några av de som tidigare fanns i föreningens ungdomslag har nu, några år senare, istället dykt upp på spontanfotbollen. Det gör att det blir integration. Jag ser spelarna tillsammans på stan, de har blivit kompisar även utanför fotbollen.

Verksamheten samlar fortsatt mellan 20 – 50 ungdomar varje fredagskväll. Det är ett blandat gäng med ensamkommande ungdomar, spelare från Enskede IK och andra klubbar samt spontanspelare från Enskede med omnejd.

Ranjani har även stöttat spelare utanför planen utifrån sin professionella roll som advokat. Själv förklarar Ranjani sitt engagemang med att hon alltid har sett närområdet som otroligt viktigt för hela samhällsbygget.

– Därför har jag bland annat ställt upp och engagerat mig i skolan. Eftersom jag älskar fotboll blev det naturligt att också bidra i den lokala fotbollsföreningen. För mig är det viktigt att de barn som kommer till Sverige välkomnas. Nästan alla barn har sett på fotboll, har idoler och gillar att spela själva. Fixa en plantid och välpumpade bollar så gör du något värdefullt för dessa barn.

Från föreningens sida betonar man hur viktigt det har varit med kontinuiteten i verksamheten.

– Ranjani har enträget jobbat med detta under flera år och det har bara rullat på trots att det är en stor utmaning att bedriva den här sortens verksamhet. Hon är en äkta humanist ända ut i fingerspetsarna, säger Pekka Partanen kanslichef i Enskede IK.