Finalist till Guldhanden: Saber Azizi, Ariana FC

4 mars 2021 Saber Azizi, Ariana FC, nominerad till Sverige Uniteds Guldhanden-stipendium 2021

Saber är en ung framgångsrik fotbollsspelare som valde att kliva av spelarkarriären. Istället ägnar han sig åt fotboll och integration i området där han själv växte upp. Saber har bland annat startat upp föreningens barn- och ungdomsverksamhet som snabbt lockade över 100 barn.

Saber är uppvuxen i Kroksbäck, ett område med problemfyllda och tuffa miljöer. Hans egen erfarenhet av fotbollens och föreningslivets betydelse för att komma in i samhället på ett bra sätt spelar en stor roll för hans engagemang.

Trots meriter från bland annat afghanska landslaget och Landskrona BOIS, valde Saber att säga upp sitt spelarkontrakt med FC Rosengård mitt under säsongen 2018. Istället började han spela för Ariana FC för att hjälpa laget att ta sig från division 6 upp i seriesystemet. Och, inte minst, för att arbeta med integration i föreningen.

–  Jag hade kämpat länge för att nå den höga nivå jag var på, berättar Saber. Många tyckte att jag inte gjorde det rätta och att jag offrade min karriär. Jag är ändå stolt att jag tog steget till att engagera mig i Ariana FC. Att arbeta med ungdomar och ge dem den chans och det stöd jag själv fått genom fotbollen har gjort att jag fått uppleva så mycket annat än om jag fortsatt med att bara spela elitfotboll.

Snabbt blev Saber drivande i frågan om att starta verksamhet i Kroksbäck som hade varit utan en fungerande barn- och ungdomsverksamhet under flera år och tagit emot många nyanlända. 

Till en början var föräldrarnas engagemang lågt. Det gjorde arbetet med att starta verksamheten tufft och Saber fick lägga ner mycket tid på att bygga upp förtroendet i området. Efter en hel del planering och flera hembesök kunde fotbollsträningarna dra igång. I samarbete med Rädda Barnen rekryterades över 100 barn till Ariana FC på mindre än tre månader.

Förutom att vara ledare och tränare fick Saber sköta mycket annat vid sidan om. Bland annat tvättade han barnens matchkläder och skjutsade de som inte kunde ta sig till träningar och matcher. Verksamheten blev så småningom uppmärksammad av lokala politiker och tjänstemän och föreningen fick tillgång till förråds- och tvättmöjligheter på idrottsplatsen.

Utöver sitt engagemang för barn och ungdomar har Saber startat ett lag för nyanlända och är även involverad i många andra delar av föreningens verksamhet. Han ingår också i styrelsen. 

Sabers värdebaserade och inkluderande ledarskap och vilja att skapa en förändring i Kroksbäck har varit avgörande för att föreningen kunnat breddat sin verksamhet och att det  numera finns en fungerande fotbollsverksamhet för barn och unga på Kroksbäcks IP.