Finalister till Guldhanden 2022: Anneli och Armand Buzi, Sund IF

18 januari 2022

När sonen började spela fotboll för över tio år sedan blev det starten på ett långt fotbolls- och integrationsengagemang för Anneli och Armand. Deras omsorg för killarna i Sund IF Ungdom sträcker sig långt utanför fotbollsplanen. De är en inspiration för hela föreningen.

Tillsammans har Annelis och Armands insatser lett till att deras lag och Sund IF blivit kända för att bidra till integrering och inkludering av ungdomar i Sundsbruk och från andra områden kring Sundsvall. Deras inställning är att alla är välkomna att spela i laget oavsett hur killarnas bakgrund ser ut. Det kan handla om att ungdomarna inte klarat av språket, kulturen eller av olika anledningar inte passat in i andra föreningar.

Annelis och Armands veckor är fulla av jobb och fotboll. Anneli arbetar som barnskötare och Armand är servicetekniker med många och långa resdagar. Trots fullt schema så hinner de med fotbollen och inte minst kontakter med grabbarna utanför planen. De säger att det är viktigt att killarna känner att de bryr sig om dem i alla lägen och håller koll även utanför träningar och matcher: ”Vi är en liten ort, man syns lätt och vi vill att det ska gå bra för våra spelare”.

Anneli är adjungerad i styrelsen, håller i ekonomin för laget och hjälper till med administration såsom inköp av material och kläder, övergångar, kiosker, bingolotter med mera. Hon är även med och ansvarar för föreningens två årliga cuper. Anneli är känd för att alltid ställa upp och ge ungdomarna och föreningen det där lilla extra när det behövs. 

Armand kommer ursprungligen från Albanien och vet hur det är att etablera sig i ett nytt land med alla möjligheter och svårigheter man behöver hantera. Hans engagemang som tränare är stort vilket gör att många ungdomar lockas av hans ledarskap. Armands tålamod är stort och han skapar ordning och reda på ett vänligt och bestämt sätt. Tillsammans med övriga ledare i laget håller han koll på hur ungdomarna utvecklar sina fotbollskunskaper och växer som individer. Spelarna i Sund IF Ungdom anses vara “välutbildade” inom fotbollen när de deltar på andra lags träningar, exempelvis A-laget.  Annelis och Armands viktigaste mål är att spelarna ska passa in i samhället och vara bra förebilder. De har lyckats genom att vara vänliga, våga sätta gränser, finnas nära, skjutsa, övningsköra, ordna utrustning och samtala med killarna när det behövs. Dörren är alltid öppen. 

“Ungdomarna förstår vikten av att man hjälper varandra, välkomnar nya spelare och hjälper dem tillrätta och att det är bra för alla. Det är fint att se”, säger Anneli.