Finalister till Guldhanden 2022: Bayram Uludag och William Shahoud, Konyaspor KIF

20 januari 2022

Genom Bayrams och Williams engagemang har Konyaspor KIF utvecklat sitt integrationsarbete och bidragit till att ungdomar lockats till föreningen, etablerat sig i lagen, studerat och hittat en väg in i samhället. 

Bayram och William, apotekare respektive socionom till vardags, är båda uppvuxna i Botkyrka utanför Stockholm och kom på olika vägar in i Konyaspor KIF.

William valde att spela fotboll i en annan förening när han var yngre trots att många kompisar spelade i Konyaspor. Han såg hur en del av hans kamrater inte uppträdde bra på fotbollsplanen och ville inte vara en del av det. Efter att William slutat spela sökte han sig tillbaka till Konyaspor, för att vara en del av en positiv kraft för unga i området.

När William började sitt ideella arbete i Konyaspor tyckte han att föreningen låg efter i organisation och arbetssätt och att det fanns en hel del att ta tag i. Vilket han gjorde och efter olika roller är han idag ungdomsansvarig och bland annat drivande i den lyckade satsningen på spontanfotboll. William tycker det är viktigt att se helheten kring ungdomarna och att de får vägledning under sin uppväxt utöver det stöd fotbollen bidrar med: ”Jag vill visa att en kille eller tjej från Botkyrka inte behöver ha det dåligt innan det blir bra. Med rätt förebilder kan man gå den raka vägen”.

Under fotbolls-VM 2018 tog William initiativ till att det placerades en storbilds-TV på torget. Familjer och ungdomar kunde samlas och titta på matcherna tillsammans. Aktiviteten uppskattades av många och det visade sig också att det blev en ovanligt lugn period i centrum.

Bayram började spela som sjuåring och fortsatte som tränare, domare, ledare och styrelsemedlem. Han har sett föreningen inifrån under många år och vet dess betydelse för ungdomarna i området. Utöver att han arbetar ideellt med utveckling av verksamheten är han också tränare för ett lag.

I samband med flyktingströmmen hade Bayram stort ansvar för ett projekt, stöttat av Allmänna arvsfonden, i syfte att arbeta mer strukturerat med att integrera och inkludera ungdomar i svenska sedvänjor och sociala strukturer. Projektet innehöll fotboll, besök i föreningslivet, språkträning, skriva CV, läxstöd med mera. Det har bidragit till att föreningen arbetar mer strukturerat med integration och inkludering. Många ungdomar etablerar sig i lagen, i föreningen, börjar studera, hittar jobb med mera. 

Bayram har även varit tongivande i att etablera tjejfotbollen i Konyaspor. Det finns lag för tjejer från årskurs ett till nio. Det gör att tjejer kan fortsätta spela vartefter de blir äldre. I samarbete med Samba Football Academy anordnas fyra turneringar per år. 

William och Bayram vill att Konyaspor inte bara ska ge barn och unga tillfälle att spela fotboll utan även erbjuda andra aktiviteter. Därför samarbetar de med andra aktörer inom och utom Botkyrka för att öka föreningens möjligheter att ge ungdomar inspiration och framtidstro.