Finalister till Guldhanden: Angelica Hjorth Stålgren, Destina Sönmez och Krispin Kuoppala, Sätra SK

10 januari 2020

Angelica, Destina och Krispin är en trio som verkar i olika roller i Sätra SK, en förening för tjejer och av tjejer. Parallellt med damlagets framgångar bedrivs en omfattande breddverksamhet i ett område med stora utmaningar.  

Sätra SK verkar i ett område med stor mångfald där alla inte har samma förutsättningar och det inte är en självklarhet att vara engagerad i en förening, varken som spelare eller förälder. Genom fotbollen vill föreningen bidra till och erbjuda en trygg och utvecklande miljö för tjejer.

I såväl styrelse som flera av ledarteamen är tjejerna i majoritet. Sätra SK damlag har haft stora framgångar i såväl division 1 som division 2. Samtidigt satsar föreningen på breddverksamhet och har blicken vänd mot det omgivande samhället med fokus på unga tjejer, där man inte räds att pröva nya grepp. De senaste nio åren har föreningen arrangerat Sätra Girls Cup, Stockholms största fotbollsturnering för tjejer. South Side Kick, som introducerades under förra året, är namnet på en aktivitetsdag som genomförs i samband med damlagets match då alla tjejer i området bjuds in. På fredagar bedrivs gratis dropin-fotboll och klubbstugan har gjorts om till en mötesplats för unga tjejer och kvinnor i området.

Drivande i detta arbete är tre eldsjälar, som i sina olika roller bidrar till föreningens inkluderande arbete. Angelica är en förebild som ung, kvinnlig ordförande. I sin roll som ordförande har hon valt att ta en operativ roll, inte minst i de sociala projekten. Destina är ny i styrelsen men har varit tränare i föreningen de senaste 10 åren. Med den bakgrunden för hon in nya perspektiv i styrelsearbetet. Krispin är, vid sidan av sitt ordinarie arbete, sportchef och tränare. Han finns på plats i klubbhuset i stort sett dagligen.

Angelica insåg tidigt, när hon jobbade på ett barnhem i Kenya, fotbollens styrka:

– Vilken by man än kom till var det alltid några som spelade fotboll. Det funkar alltid, alla kan vara med.

Hon pekar på fotbollens möjligheter och berättar att föreningen har en nära dialog och samarbete med kommunen, idrottsförvaltningen och Fryshuset.

– Vi vill ta ett samhällsansvar. Det här är ett område som utpekas som stökigt i medierna. Vi vill vara en trygg plattform, tjejerna ska kunna hänga här. Det ska vara öppet även för den som inte spelar i något lag.

Destina blev tidigt tränare. Hon bjöd in brett till Fotbollsskolan, från de mer välbärgade områdena till de mer socioekonomiskt utsatta. Det bidrog till att flicklagen kom att bestå av spelare som annars inte hade träffats. Nu bjuder man in till dropin-fotbollen enligt samma princip. Det ger blandade grupper.

För att bygga förtroende och hålla kvar tjejerna har man valt att låta unga tjejer vara ledare i de yngre lagen, berättar Destina:

– För närvarande är det bara ett lag som har föräldrar som coacher. Majoriteten av våra tränare är också spelare. Det skapar förebilder. Vi har märkt att det drar fler spelare när det är en tjej som tränar.

Krispin finns på anläggningen i princip dagligen och vittnar om ett levande klubbhus.

– Våra idrottsanläggningar ligger ofta lite dåligt till. Det är ofta långa vägar och på vintrarna kan det vara kolsvart. Samtidigt vet vi att tjejer gör mycket för tryggheten i området. Ju fler tjejer som kommer ut, desto tryggare blir området. Därför är det viktigt att vår anläggning känns trygg och tillgänglig.

– Vårt klubbhus lever. Vi har bland annat gjort om konferensrummet, som knappt användes, till ett spelrum. Här kan tjejerna läsa läxor, umgås och må bra.