Finalister till Guldhanden: Erik Lundkvist, Pär Stigenberg och Daniel Jutegård, Unite Stockholm IF
22 februari 2019De kände knappt varandra, men fotbollsintresse och en vilja att bidra räckte för att alla tre skulle svara ja när Unite Stockholm IF behövde ett nytt tränarteam.
Unite Stockholm IF startade som ett ideellt projekt hösten 2015 för att ge asylsökande ungdomar i Stockholm en mer meningsfull fritid. Idag bedrivs fotboll för över 100 killar och tjejer och nu handlar det om mer än fritidssysselsättning.
Daniel berättar att det snabbt blev mer och annat att göra än vad som var tänkt när de tog uppdraget. Förutom träningar och matcher tre gånger i veckan, så började avvisningsbesked dyka upp för några av spelarna. Plötsligt fanns nya utmaningar att hantera. Det kan handla om frågor kopplade till juridik, ekonomi och boende. För tränartrion har samtal och stöd blivit en minst lika stor del som fotbollsträningarna.
De öppna träningarna på tisdagar och fredagar lockar nyanlända och ensamkommande från hela Stockholmsområdet. Under året deltar uppemot 100 killar i 16 – 20-årsåldern. Att det är just fredagar är inte en slump. Det blir ett sätt att hålla ungdomarna borta från annat, påpekar Daniel.
Varje träning dyker det upp nya. Så även denna fredagskväll, då Sverige United är på besök. Daniel står i dörren, tar i hand och hälsar nya och gamla spelare välkomna. Erik sköter avprickning och det administrativa, medan Pär, som kan namnen på alla hundra spelare, förbereder träningen.
Det är ingen tvekan om att träningarna är viktiga för killarna: Daniel berättar om en spelare som kom lite sent till en träning. Han bad om ursäkt och berättade att han hade cyklat från Rimbo, norr om Stockholm (68 km). Efter träningen cyklade han tillbaka.
Alla spelare har sin historia. Tränarteamet har fått ta del av dem allteftersom de lärt känna killarna under middagar, julfirande och andra aktiviteter vid sidan av planen. Och när spelare inte längre hade någonstans att bo öppnade de sina egna hem.
Plötsligt blåser Pär av den pågående träningsmatchen och samlar alla spelare. Erik berättar att det ibland händer något som gör att man måste stanna upp och ta ett snack. Det är sådana tillfällen som ger möjlighet att tala om värdegrund och vad som är Fair Play ute i samhället.
Under året som gått har laget stött på flera törnar i form av spelare som har fått lämna landet.
– Vi brukar säga att Unite Stockholm IF har ett helt lag i Paris just nu, berättar Daniel.
Pär fungerar som lagledare och håller i träningar och matcher, fixar kläder och utrustning och letar sponsorer. Utgångspunkten är att det ska finnas material till alla. Han beskriver verksamheten som en blandning av integrationsprojekt, fritidsgård och fotbollslag. Det gäller att få en bra balans. Olika delar lockar olika personer. Vad man söker har att göra med hur länge man har varit här.