Finalister till Guldhanden: ”Rampen mig självförtroende – jag har blivit stark”

2 februari 2018


Deras satsning har öppnat fler än två hundra dörrar. Genom Rampen IK får nyanlända tjejer i Göteborg en gemensam mötesplats.

–  Fotbollen ger mig självförtroende och kraft – jag har blivit stark, säger spelaren Ayan Mahamud.

Under de senaste åren har svensk fotboll kraftsamlat och mängder av nya lag med inriktning på integration har startats över hela landet. När SVT summerade tillströmningen av nyanlända inom fotbollen visade det sig att 6000 personer registrerades för seriespel – bara under 2016. Och då räknades varken korplag eller projekt med spontanfotboll in i statistiken.

Men även om utvecklingen varit både positiv och hoppingivande rymmer den en viss problematik. Andelen tjejer som snappas upp av föreningslivet är fortsatt låg och många klubbar vittnar om att det går betydligt lättare att nå ut till jämnåriga killar.

Det var med den utmaningen för ögonen sex fotbollskompisar från Göteborg drog igång sin verksamhet i februari 2016. Lisa Hammarström, Madeleine Nilsson, Jaandrée Borelius, Hanna Wadefalk, Göran Smith och Kaisa Gunnedal ville erbjuda flickor, inte minst från stadens ytterkantsområden, en plattform och en väg in i idrottslivet.

Metoden var enkel – öppna träningar för ungdomar med olika bakgrund – men utfallet blev betydligt bättre än någon vågat hoppas på.

–  Vi trodde nog att det skulle vara en segdragen process där vi fick marknadsföra oss och växa långsamt. Men redan vid första passet insåg vi att situationen var en helt annan. Det fanns massvis av tjejer som hade längtat efter att få spela fotboll, och plötsligt kunde vi ge dem den möjligheten, sade Göran Smith när Sverige United intervjuade honom tidigare i år.

Totalt sett har fler än två hundra tjejer sökt sig till Rampen, varav de flesta har mycket begränsad eller ingen erfarenhet av föreningslivet sedan tidigare. Men de två lag som sjösattes i Göteborgskorpen under 2017 består inte enbart av nyanlända. Det finns även ett flertal etablerade svenskar som både har stor fotbollsvana och fungerar som mentorer. Ordföranden Lisa Hammarström har själv varit futsal- och fotbollsspelare på hög nivå och tror att ”det äldre gardet” kan visa vägen för de yngre, både på planen och utanför.

–   Det är ofta så att tjejer inte vågar göra saker. De tänker inte tanken för att det aldrig har planterats i deras huvuden att du kan göra det här och det här och det här. Under min uppväxt har jag fått göra det jag själv vill och jag litar på att jag klarar av det mesta. Det tänket vill jag få in hos de här tjejerna. Det finns så mycket glädje och skaparkraft som försvinner i ingenting, sade hon i en intervju med Göteborgsposten 2017.

När Sverige United besökte Rampen IK förra sommaren var det uppenbart att den inkluderande ambitionen burit frukt. Vi pratade med flera spelare som nyligen kommit till Sverige, och det samstämmiga omdömet var att idrotten blivit en viktig del av deras liv.

– Förut trodde jag inte på mig själv, men fotbollen har gett mig kraft. Både i kroppen och inombords. Jag har blivit stark, sade spelaren Ayan Mahamud.

Den senaste tiden har Rampen fördjupat arbetet kring föreningen på flera sätt. Dels för att stärka lagkänslan genom att åka på träningsläger och anordna utbildningsdagar tillsammans. Dels genom att delta i cuper och som ett sätt att vidga vyerna och ta nästa kliv sportsligt och socialt. På nationaldagen var man med och arrangerade Göteborgsupplagan av Tillsammans Cup, där de deltagande lagen blandas så att alla ska få chansen att knyta nya kontakter.

Precis det tema som genomsyrar Rampens övriga aktiviteter under resten av året.

–  Det är ju vårt mål. Vi vill bryta utanförskap och möta olika grupper för att på så vis skapa nya nätverk, säger Lisa Hammarström.

Maja Elfving
David B Larsson