Finalisterna till Guldhanden 2022 klara!

14 december 2021 Logga Guldhanden 2022

För sjätte året i rad delar Sverige United ut stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden till några av de eldsjälar som genom fotbollen bidrar till integration och inkludering.

Det är återigen dags för stiftelsen Sverige United att sätta strålkastarljuset på några av fotbollens viktigaste förebilder. Genom våra stipendier vill vi uppmärksamma och stötta de eldsjälar som med hjälp av fotbollen skapar tillhörighet, sammanhang, kamratskap och trygghet och därigenom bidrar till integration av människor med olika bakgrund. Vår förhoppning är att deras gärningar ska inspirera andra att engagera sig och göra främlingar till lagkamrater.

Tillsammans med vår priskommitté, bestående av fotbollsspelarna Zećira Mušović och Ivo Pekalski, Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, expertkommentator Irma Helin Zibanejad och elitdomaren Mohammed Al-Hakim, kan vi presentera nio slutkandidater som har gjort och gör beundransvärda insatser. I samband med vår webbsända gala den 17 februari får vi veta vilka av dem som tilldelas stipendierna Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden på 50 000, 30 000 respektive 20 000 kronor.

Allan Mourujärvi, Trollhättans FF

Allan har under mer än 30 års tid givit unga med utländsk bakgrund ett handfast stöd för att hitta rätt i det svenska samhället. I början finländare. Idag nyanlända och ensamkommande. Han välkomnar alla till föreningen oavsett bakgrund och kultur.

Hans långa erfarenhet av att hjälpa människor som av olika skäl kommit till Sverige är till stor nytta för honom när han använder fotbollen som en positiv kraft och en brygga in i samhället. För Allan är resultat i form av integrering, inkludering och utbildning viktigare än resultat i seriespelet.

För att bredda spelarnas förståelse och kunskaper om föreningslivet och samhället utanför fotbollsplanen, tar han med dem på olika aktiviteter såsom studiebesök, utbildningar via SISU och idrottsevenemang. Allan stöttar även ungdomarna med hjälp vid samhällskontakter. 

Anneli och Armand Buzi, Sund IF

När sonen ville spela fotboll var det starten på ett långt engagemang för Anneli och Armand – som fortfarande pågår efter mer än tio år. Tillsammans är Anneli och Armand ett “familjeföretag” med fotboll, integration och ungdomarnas bästa för ögonen.

De fungerar som goda förebilder som engagerar sig för ungdomarna och för föreningen som helhet. Armand ger killarna fin fotbollsutbildning och ser till att de utvecklas som personer. Med ursprung från Albanien har han egen erfarenhet av hur det är att komma från en annan kultur. Anneli stöttar med administration och aktiviteter i föreningen. 

Ungdomarna vet att Anneli och Armand alltid finns till hands när de behöver stöd – även utanför planen. Det kan handla om alltifrån övningskörning till att stötta med utrustning eller ett samtal. Dörren står alltid öppen. 

Bayram Uludag och William Shahoud, Konyaspor KIF

Bayram och William är mångåriga ledare i Konyaspor KIF. De vill genom fotbollen och andra aktiviteter underlätta ungdomars integrering och inkludering i svenska sedvänjor och sociala strukturer.

William är ungdomsansvarig och drivande i spontanfotbollen och har också tagit initiativ till ett flertal aktiviteter såsom exempelvis storbilds-TV på torget under fotbolls-VM, vilket uppskattats av både ungdomar, familjer och Botkyrka kommun. Bayram har varit tongivande i att etablera tjejfotbollen i föreningen. En viktig målsättning har varit att tjejerna ska kunna fortsätta med fotbollen vartefter de blir äldre genom att ha lag att växa i. 

Genom Bayram och Williams insatser har föreningen under åren utvecklat sitt integrationsarbete och det visar sig genom att många ungdomar etablerar sig i lagen, studerar, hittar jobb och därmed finner en väg in i samhället.

Carl Demirtas Sjödin, Inter Linné IF

Carl är drivande kraft i Inter Linné IF, en förening som från starten 2016 lyckats samla både etablerade svenskar och nyanlända. För Carl var det viktigt för att uppnå verklig integration. Ambitionen från första början har varit att via fotbollen ge ungdomarna en snabbväg till språk, nätverk och jobb. Genom föreningens kontaktnät har Carl lyckats slussa flera spelare vidare ut i arbetslivet. 

Hans officiella roll är kassör, men han har ett finger med i det mesta. Verksamheten har utvecklats och består idag av flera fotbollslag, futsal och tillgång till en egen klubbstuga. I samband med loven bedriver föreningen fotbollsskola och turneringar för barn i Bergsjön, ett av Göteborgs utsatta områden. Ungdomar i föreningen som kommit hit som ensamkommande fungerar som ledare i de olika verksamheterna.

Daniel Larsson, Hedemora FC

Under flera år bedrev Daniel fotboll för nyanlända i Långshyttan helt på egen hand och utan stöd utifrån. Uppemot 100 barn och vuxna tränade flera gånger i veckan under Daniels ledning. Efterhand utvecklades ett värdefullt samarbete med Röda Korset.

Daniel är idag ledare och drivande kraft inom fotboll och integration i Hedemora, där han numera bor och har startat fotbollsverksamhet för nyanlända inom Hedemora FC. Han har även hjälpt kyrkan och kommunen med en satsning på inomhusfotboll för nyanlända högstadieelever. Daniel vet av egen erfarenhet att det är viktigt att fånga upp ungdomar i tid och hur fotbollen kan vara en väg in i den sociala gemenskapen. I sitt arbete för ökad integration har han fortsatt stöd från Röda Korset. 

Vid sidan av fotbollen genomför Daniel kvällsverksamhet för ungdomar som har en tuff vardag. Han coachar, är mentor och stöttar dem. 

Farhiya Abdirahman, Bollihop

Farhiya kom till Sverige som vuxen från Somalia och vet hur det är att som nyanländ försöka hitta en väg in i den svenska kulturen. Hon är ett välkänt ansikte i bostadsområdet Berga i Linköping. 

Hon kom i kontakt med fotbollen när hennes dotter började spela 2018. Först som intresserad fotbollsmamma och efter en tid även som ledare. Hon får andra föräldrar att låta sina döttrar börja spela fotboll. 

Genom aktiviteter riktade till kvinnor i utsatta områden, såsom träning för mammor och samtalsgrupper, bidrar hon till att öka integrationen bland barn, unga och föräldrar via fotbollen. De får nya kontakter och nätverk som underlättar deras egen och deras barns integrering i samhället. Farhiya är även drivande i en grupp som går trygghetsvandringar under helgerna.

Leena Berg, Dorotea IF

Leena är en av de drivande krafterna i det integrationsarbete som sedan flyktingvågen genomsyrar Dorotea IF. Genom hennes insatser har nyanlända barn kunnat delta i fotbollen på samma villkor och med samma möjligheter som de som är födda och uppvuxna i Dorotea.

Utöver att Leena är engagerad i flera av ungdomslagen och tränar ett innebandylag har hon sökt bidrag och fixat sponsorer så att det exempelvis funnits tillgång till skor och annan träningsutrustning. Det har även funnits sovsäckar och luftmadrasser att låna i samband med turneringar utanför Dorotea.

Leena har genom åren lärt känna nyanlända familjer och bistått med praktiskt stöd både i och utanför fotbollen. Det gäller även om en familj måste flytta. Då har hon ofta försökt förbereda med kontakter på den nya orten så att barnen kan fortsätta med fotbollen och snabbare få nya kompisar.

Markus Oksanen, Älvkarleby IK

Markus är ordförande i Älvkarleby IK, spelar i herrlaget och har ansvar för integrationslaget. Han var initiativtagare till att starta spontanfotboll för ensamkommande ungdomar som kom till kommunen under flyktingvågen. Han besökte boenden och bjöd in dem till föreningens fotbollsaktiviteter. Vid behov så skjutsade han ungdomarna till planen. För Markus var det viktigt att de fick möjlighet att bryta sin isolering och träffa svenska ungdomar. 

Hans engagemang är stort även utanför fotbollen. När några av ungdomarna skulle flyttas till nya orter tog Markus kontakt med kommunen. Han argumenterade för att låta dem stanna i sina kända miljöer och fortsätta sin väg in i både förening och kommunen. Det ledde till att de fick bo kvar på orten där de hade börjat etablera sig.

Risha Bahram, Elastico Futsal Club

I samband med flyktingvågen 2015 var den då 18-åriga Risha med och startade Elastico Futsal Club i Köping. Den blev en språngbräda in i samhället för nyanlända. Sedan dess har verksamheten vuxit. Föreningen lockar barn och unga med olika bakgrunder.

Risha är futsalledare för herr- och ungdomslag samt i det nystartade herrfotbollslaget. När den populära inomhusfotbollscupen Höstsparken skulle läggas ner så räckte Risha upp handen och numera är Elastico FC arrangör för detta årliga event.

Hans egen bakgrund är en viktig del av drivkraften och han vill göra det möjligt för barn och unga i Köping att välja rätt väg. Han vet vilken stor betydelse föreningslivet kan ha och vill att alla ska känna sig välkomna oavsett talang eller bakgrund. Gemenskapen är det primära och fotbollen det sekundära.