”De här killarna har blivit mina vänner” – Sverige United stöttar FK Bosna

13 september 2016
FK Bosna och Admir Cato

FK Bosnas juniorlag och Admir Cato (stående trea från höger, bilden ovan)


Varje fredagskväll tvättar Admir Cato fotbollskläder åt 20 ungdomar från olika länder. Han bokar träningstider, skjutsar till matcher – och njuter varje sekund.
– Slitsamt? Tvärtom – jag älskar att leda det här laget, säger han.

Att just Admir Cato dragit igång ett projekt med koppling till fotboll och integration är ingen slump. Långt därifrån. Redan för tio år sedan var han en av initiativtagarna bakom Helsingborgsföreningen FK Bosna som – vilket namnet antyder – byggdes upp av spelare och ledare med rötterna i Bosnien. Många av dem hade flytt till Sverige i början av 90-talet när kriget på Balkan bröt ut, och bar på egna erfarenheter av att komma som invandrare till en ny tillvaro i ett främmande land.

Tack vare engagemanget inom FK Bosna lärde sig Admir Cato tidigt vilken kraft som finns inom fotbollen. Vilka framgångar den kan leda till om alla drar åt samma håll. För det råder inga tvivel om att FK Bosna gjorde stor succé under sina första år som förening. Efter starten på Korpnivå dröjde det bara fem säsonger innan A-laget hade avancerat hela vägen till division 4 i det vanliga seriesystemet. Uppflyttning på uppflyttning i en oavbruten följd.

– Någonstans där kände jag att det fick räcka för mig som spelare. Fram till dess hade jag själv ingått i A-laget, men i fyran blev det för avancerat. Rent sportsligt hade vi helt enkelt nått lite för långt och blivit lite för bra, säger Admir Cato som idag hunnit fylla 29 år.

Att skorna hamnade på hyllan betydde dock inte att han lämnade vare sig fotbollen eller FK Bosna som klubb. Istället sadlade Admir Cato om och ställde upp där han behövdes mest för dagen. Han agerade lagledare och materialförvaltare, stod i kiosken på matchdagarna eller tog plats i tränarstaben. Sedan ett par år tillbaka är han dessutom även invald i föreningens styrelse.

– Och var i den rollen jag presenterade min senaste idé, den om en juniorsektion inom föreningen. Tidigare har vi byggt vår verksamhet till största del kring A-laget och länge pekade det mesta som sagt uppåt för oss. Men på senare år har resultaten varit sämre. Ifjol åkte vi ur en serie för första gången och i samband med det tappade vi en hel del spelare. Det vållade såklart problem för oss. Utmaningar. Därför har jag känt att vi behöver fylla på underifrån med talanger och att det egentligen passar perfekt att bland annat rekrytera in nyanlända ungdomar.

Varför då, menar du?
– Av flera skäl. Det första är såklart att jag själv gärna vill ställa upp och göra någonting för att de som kommit till Sverige ska få en rolig sysselsättning. Jag vet ju själv hur betydelsefull fotbollen kan vara. Men sedan handlar det om att integrera människor och att lära dem hur föreningslivet fungerar. Plus att, inte minst, dra ömsesidig nytta för dem som individer och för oss som förening. Vi letar ju spelare och de letar efter en klubb.

Sagt och gjort. När Admir Cato presenterade sitt förslag för den övriga styrelsen under den gångna vintern var tongångarna positiva. Ingen tänkte sätta käppar i hjulen. FK Bosna ville gärna ha ett nytt ungdomslag, men det fanns ett villkor, en försvårande omständighet. Visserligen skulle Admir Cato få uppbackning från föreningen på olika sätt, men eftersom resurserna var så knapphändiga skulle han få sköta det mesta av jobbet själv. Alltifrån planbokningar till rekrytering av spelare, kontakter med asylboenden och gode män samt alla andra praktiska delar.

– Men jag ville köra ändå. För mig var det här så pass viktigt att jag gärna drog ett tungt lass så länge jag hade föreningens godkännande. Så i februari satte vi igång och tack vare generösa privatpersoner och sponsorer som hjälpt till att köpa alltifrån bollar till benskydd och annan utrustning rullar det på väldigt bra. I dagsläget har vi ett 20-tal spelare som kommer kontinuerligt på våra träningar och min målsättning är att sätta dem i seriespel när tävlingssäsongen drar igång 2017. För att vara så förberedda som möjligt laddar vi upp med olika cuper och träningsmatcher så att vi verkligen är redo när det blir premiär nästa vår.

Har ni bara nyanlända i laget?
– Nej, det är blandat. En handfull av mina killar är födda i Sverige, och det där är någonting jag kämpar för hela tiden. Vi strävar efter att ha en så bra sammansättning som möjligt i truppen så att killarna kan ha utbyte av varandra. Hos oss ska alla vara välkomna. Vi är inte ett lag där man måste betala höga medlemsavgifter eller bekosta all dyr utrustning själv, för det kanske inte alla klarar av. Det ska inte spela någon roll vilket område man bor i eller hur mycket ens föräldrar tjänar. Vill man spela organiserad fotboll ska man kunna det ändå.

Vilken målsättning har du satt upp för laget?
– Rent sportsligt? Dels är det som sagt att gå in i seriespel redan 2017 och dels har jag en annan dröm. Det vore enormt häftigt om vi kunde ta oss till Gothia Cup nästa sommar för att spela internationella matcher i världens största ungdomsturnering. För mig personligen hade det varit en jättestor glädje att se mina killar där. Vilken rolig utmaning.

Du håller ihop det mesta kring laget på egen hand, är inte det ganska ansträngande?
– Visst, det blir mycket jobb, många fredagskvällar i tvättstugan för mig och min sambo. Vi behöver hjälpas åt för att få ordning på 20 uppsättningar fotbollsdräkter inför helgen. Men faktum är att jag älskar det här. Nu när jag träffar mina killar känner jag mig som mer än en tränare för dem. Vi har ju blivit vänner. När vi ses inleder vi passen med att prata om hur dagen varit, hur det gått för dem i skolan. Sedan ger vi varandra en kram och sätter igång med fotbollen. Det har gett mig väldigt mycket i mitt eget liv. Tidigare kände jag starkt att jag ville göra någonting för att vara en förebild och hjälpa andra, och nu gör jag faktiskt det. Det är en fin känsla.

Från Sverige Uniteds sida imponeras vi över FK Bosna och Admir Catos stora hjärta och engagemang för sitt lag. Vi vill gärna ge dem ett handtag och hjälpa dem att uppnå drömmen om spel i Gothia Cup. Därför har stiftelsen beslutat att bidra till inköp av matchkläder för hela juniorverksamheten. Dräkter som kan användas både när det vankas seriespel 2017 och på Hedens bollplaner i Göteborg nästa sommar. Stort tack för era insatser och lycka till framöver!

Läs mer här om hur din förening kan ansöka om bidrag från Sverige United!