Folkabo IKs arbete skapar nya vänskapsband – får stöd av Sverige United.

5 april 2018

Folkabo IK

Till Folkabo IKs träningar dyker det upp nya människor varje gång. En del kommer för att träna, andra för att titta på och träffa nya människor eller bara ha någonstans att hänga. 

 – Det känns som att våra fotbollsträningar har underlättat för folk att hitta nya vänner och bekanta, säger Janne Bergvall sekreterare i Folkabo IK.

 

Folkabo IK är en klubb hemmahörande i Tidaholm, en kommun i Västergötland med cirka 13 000 invånare. Klubben grundades 1938 och har idag runt 150 medlemmar. På Skedevallen, som är föreningens anläggning, finns två fullmåttsplaner, en sjumannaplan samt ett klubbhus som renoverades 2014.

 

Med dessa förutsättningar har klubben sedan förra sommaren öppnat upp verksamhet för ett 25-tal ungdomar med ursprung från sju olika länder, bland annat Afghanistan, Syrien, Kongo, Somalia och Tanzania. Alla som har velat vara med har varit välkomna, även de som inte fått plats i andra föreningar.

 

– Vi träffas tre gånger i veckan för blandade träningar, fotboll på olika underlag men även styrketräning och löpning. Några har lärt sig språket så bra att de även fungerar som tolkar på våra övningar och agerar samordnare för transporter och liknande, berättar Janne Bergvall som är klubbens sekreterare men också aktiv ledare.

 

I grunden handlar det om att få dessa ungdomar att göra något meningsfullt med tiden utanför skolan. Utöver fotbollen får de också lära sig hur föreningslivet fungerar.

Enligt klubben skulle man kunna säga att detta arbete har räddat föreningens existens då man nu kan genomföra fantastiska träningar. Genom att skapa en hemkänsla hoppas man också att det långsiktigt ska leda att så många som möjligt väljer att stanna i Tidaholm.

– Det känns som att våra fotbollsträningar har underlättat för folk att hitta nya vänner och bekanta, säger Janne Bergvall. Det är nya personer på varje träning. En del kommer för att träna, andra för att titta på och träffa nya människor eller bara ha någonstans att hänga. Det är väldigt kul att se hur alla njuter av gemenskapen, oavsett om det är genom träning eller genom att sitta i publiken.

För att ge möjlighet för Folkabo IK att fortsätta sitt viktiga arbete har Sverige United beslutat att bevilja klubben ett bidrag under 2018. Stort tack för era värdefulla insatser!