Förebilder visar vägen inom futsal

6 oktober 2021 I Ektorp Futsal-Klubb är äldre förebilder för de yngre

2018 var han nominerad till Sverige Uniteds årliga Guldhanden-stipendium som delas ut till eldsjälar inom fotbollen. Det var då, för tre år sedan, han bestämde sig för att starta en futsalförening.

Paul Chamoun är en fotbollsprofil i Norrköping och har många års erfarenhet av integrationsarbete inom fotbollen bland annat som tidigare tränare för integrationslaget i fotbollsföreningen Smedby AIS. För Paul handlar det om att aktivera ungdomar, såväl nyanlända som svenskfödda, och ge dem en meningsfull fritid året runt.

– Eftersom fotbollen är säsongsbetonad med mindre aktivitet under vinterhalvåret är det många ungdomar som saknar en vettig sysselsättning mellan november och mars, förklarar Paul. För att kunna aktivera ungdomar året om och ge dem en meningsfull fritid och dessutom låta dem få ta del av föreningslivets och träningens många fördelar bestämde jag mig för att starta Ektorp Futsal-Klubb.

Anledningen till att futsal fungerar så väl som ett verktyg för integration tror han har flera förklaringar.

– Förebilder! Det är nog den viktigaste. Att avståndet mellan barnen och stjärnorna/förebilderna inte är så stort gör att vägen till futsalen motiveras på ett helt annat sätt. Steget in till futsalen blir så mycket enklare. Barnen ser och lär känna tjejer och killar i A-laget som själva har gått från utanförskap till att förverkliga sina drömmar. I futsalen är man dessutom mer delaktig då man bara är 5 mot 5 oavsett åldersgrupp vilket också gör att man blir sedd på ett helt annat sätt.

På den korta tid som föreningen funnits har Paul utvecklat verksamheten utifrån tanken om just förebilder.

– Första året startade vi herr- och U21-laget. Andra året startade vi damlaget. Tanken är att med starka A-lag locka ungdomar och ge dem förebilder på och utanför planen, berättar Paul som själv spelar i herrlaget. Båda våra A-lag har varit framgångsrika och det har betydelse när du eftersträvar att skapa förebilder. Men det är viktigt att påpeka att hos oss ska det finnas möjligheter för alla, oavsett om du tillhör dem som vill spela och ha kul med dina vänner eller om du vill utvecklas och bli framgångsrik.

Intresset för futsal har onekligen ökat bland barn och unga i Norrköping. Genom olika insatser tillsammans med bland annat Norrköpings kommun har föreningen lyckats fånga upp icke idrottande tjejer och killar. Det har resulterat i att man nu startar verksamhet för tjejer och killar i åldrarna 7 – 15 år i några av Norrköpings idrottssvaga och utsatta områden. Det ger dessa barn möjlighet till annan sysselsättning och alternativa förebilder genom idrotten.