Fotboll och sportkollo med IF Wasa

26 maj 2021 IF Wasa har fått bidrag av Sverige United för sina insatser inom integration och inkludering

För IF Wasa är fotbollen nummer ett, men man vill också bidra till att ge pojkar och flickor möjlighet att hitta och utöva andra idrotter inom Järfälla, en förortskommun nordväst om Stockholm.

IF Wasa är en av Sverige Uniteds senaste samarbetsföreningar. Föreningen har en bred verksamhet utöver sina olika fotbollslag med bland annat “drop-in fotbollskola”, landslagets fotbollsskola, läxstöd och samarbete med andra idrottsföreningar i kommunen.

Föreningen har sökt ett bidrag för att driva det man kallar Knatteskolan, som riktar sig till barn mellan 5 – 8 år. Aktiviteten är gratis och alla deltagare får en egen utrustning i form av skor, byxor, tröja och dricksflaska.

– Vi vill fånga upp och ge de små barnen chansen att tidigt komma in i vår fotbollsverksamhet oavsett hur deras bakgrund ser ut avseende etnicitet, kultur eller föräldrarnas ekonomiska möjligheter, säger Markus Guevara, ledare och boende i Järfälla sedan länge.

Det har varit en speciell period sedan starten hösten 2020. Knatteskolan fick göra en nystart i april efter ett uppehåll på grund av pandemin och nu är man igång igen. Deltagarantalet växer och börjar närma sig 20 pojkar och några enstaka tjejer. Alla är välkomna.

Den dag man har stabiliserat Knatteskolan så hoppas föreningen kunna starta ett lag med de barn som vill spela i en knatteserie, samtidigt som ambitionen är att fylla på med nya barn i Knatteskolan.

– Även om fotbollen är vår huvudverksamhet så är ungdomars välmående det viktigaste för oss. Vi vill visa att det finns fler möjligheter till föreningsidrott utöver fotboll i kommunen. Vi är övertygade om att det gynnar alla, fortsätter Markus.

Ett exempel på det är föreningens arbete med att driva Sportkollo på sommarloven, vilket man nu gör för tredje året i rad.

Målsättningen med Sportkollot är att bygga broar mellan barn i kommunen med olika bakgrund och förutsättningar. Det är en sommaraktivitet som lägger fokus på välmående och rörelse samtidigt som man tillsammans med andra idrottsföreningar visar upp de möjligheter som finns i Järfälla gällande olika fritidsaktiviteter.

Föreningen samarbetar med kommunen för att kunna klara av att genomföra Sportkollot. Ledare och ungdomar från föreningen är, tillsammans med sommarjobbare från kommunen, engagerade i aktiviteten. Cirka 180 barn i åldrarna 7–12 deltar.

– Kommunen ser att det vi gör gynnar integrationen, att barnen får sysselsättning och att vi klarar av att driva de aktiviteter vi planerat för, vilket gjort att samarbetet har fungerat bra under åren, avslutar Markus.

Text: Calle Sterner  Foto: IF Wasa