Fotboll och tingsrättsbesök in i samhället – Svalöv United

22 december 2017


Foto: Yousef Abo Sharkh

Svalöv United spelar inte bara fotboll tillsammans. Under året har laget gjort studiebesök hos polisen, brandkåren och tingsrätten för att lära sig mer om hur det svenska samhället fungerar.

Svalöv United startade sin verksamhet för nyanlända ungdomar för två år sedan. Njazi Ferizi, som är lagledare, insåg tidigt att killarna i laget hade olika stora förkunskaper. Samtidigt hade klubben anmält laget till seriespel som snart skulle dra igång. Tillsammans med spelarna formades då en idé om att göra studiebesök för att foga ihop gruppen. Man besökte polisen, brandkåren och tingsrättsförhandlingar.

– Jag ville förbereda laget på att vi skulle spela seriematcher. Vissa av dem visste inte ens vad en domare var, de spelade utan regler. Med studiebesöken ökade förståelsen, och samtidigt fick killarna lära sig hur samhället fungerar, säger Njazi Ferizi.

Besöken var givande och i de återkopplande samtalen efteråt kom många intressanta frågor upp, berättar Njazi.
– På tingsrätten blev laget blev uppdelat i två grupper och följde två olika rättegångar. När vi hade diskussion om fallen efteråt blev det ett spännande samtal. Ett av fallen gällde snatteri, där två kompisar sovit över hos den ena, och då hade kompisen tagit den andras telefon. Många i laget tyckte att det inte var snatteri eftersom de var kompisar. Det var intressant att höra killarna resonera.

Svalöv, som ligger drygt två mil utanför Landskrona, var en av de kommuner som tog emot flest ensamkommande flyktingungdomar per capita under 2015. Njazi Ferizi, som varit engagerad i klubben under lång tid, beslutade tillsammans med klubbledningen att Svalöv United kunde göra något för att aktivera de många nyanlända ungdomarna i kommunen. Det blev början på en resa som skulle utveckla både honom och spelarna. I synnerhet har spelarnas attityd utvecklats till det bättre, båda på och utanför planen. Också det finner sin förklaring i pedagogisk verksamhet.

– Vi har haft domare på besök som har undervisat i hur man beter sig på planen och förklarat hur domaren tänker. Och allt det här sammantaget har gett resultat. Vi fick minst gula kort i seriespelet och ofta beröm från domarna efter matcherna. Det är skillnad som dag och natt på killarnas attityd sedan laget startades och nu, säger Njazi Ferizi.

Sportsligt har det också gått bra. Laget vann sin serie i överlägsen stil och nästa säsong kommer man ha två lag i seriespel. Men just nu får laget hålla till godo med ett antal inomhusturneringar, vilket skapar en del otålighet i laget berättar Njazi. Det är utomhussäsongen som är den stora moroten för killarna.

Det centrala i verksamheten är att spelarna ska utvecklas. Njazi understryker att det kan ske på olika sätt, inte bara på fotbollsplanen. Varje vecka har laget ett samtal där man bollar idéer och ser om det finns någon aktivitet som skulle vara spännande att delta i. Allt för utvecklas både på grupp- och individnivå.

– Första året var det jättesvårt att jobba med killarna. Alla hade olika attityd och talade främmande språk. Nu har vi elva olika nationer i laget och alla pratar svenska med varandra, det är fantastiskt, säger Njazi Ferizi.

Jesper Spanne