Fotboll som fostrar och ger glädje

31 mars 2021 Sund IF laddar upp inför match

År 2010 startade Anneli och Armand Buzi och ett par andra föräldrar sitt engagemang i Sund IF, en förening belägen i Sundsbruk norr om Sundsvall. Då fanns det inget lag för deras söner att spela i så man startade ett nytt pojklag. Under åren har laget blivit känt för att ta emot och stötta killar med utländskt påbrå, som av olika orsaker inte hittat sin plats i andra föreningar. 

Enligt Armand så har Sund IF ett gott rykte i området och det har spridit sig att föreningen och deras lag tar bra hand om de killar som kommer hit. Killarna vet att man är välkommen här även om det kanske inte har funkat där de spelat fotboll tidigare. Man säger inte nej till någon. Men ledarna vågar också ställa krav även om det är svårt ibland eftersom många av killarna har tuffa bakgrunder med sig i bagaget.

– Att föreningens serielag är framgångsrika och att vi ger möjlighet att pröva spel i våra seniorlag bidrar också till att många söker sig till oss, berättar Armand.

Anneli tycker att sammanhållningen i laget är väldigt bra. Killarna tar hand om varandra och stöttar nya spelare som kommer till laget. Möten mellan olika kulturer och geografier på träningar och matcher ger killarna mycket.

– Vi arbetar stenhårt med att lära dem både fotboll och det sociala livet. Ibland blir det tjafs, men vi klarar alltid ut det eftersom killarna vet att vi alltid finns där för dem, oavsett vad som händer, säger Anneli.

Många killar prövar och slutar efter ett tag. En del måste flytta på grund av att skolsituationen förändras och resvägar blivit för långa, några måste flytta till andra orter osv. En annan utmaning som Anneli nämner är att hon tycker att ungdomarnas inställning till fotboll förändrats. Från att det bara varit roligt att spela till att fler vill tävla, spela i serier och i så bra lag som möjligt. Det gör att en del har bråttom med att vilja spela i seniorlagen och ibland slutar om de tycker det tar för lång tid att få ”chansen”. 

Armand beskriver att det krävs stort tålamod emellanåt att få grabbarna och laget att dra åt samma håll och att klara av motgångar under träningar, matcher och att få förståelse för att alla inte kan spela i föreningens seniorlag.

– Vi nöter på och har ett otroligt tålamod. Och har roligt. Vi är fyra ledare/tränare som delar på ansvaret för laget. Vi lutar oss mot varandra och har olika sätt att närma oss killarna vilket gör att vi når fram till dem på olika sätt. För oss är fotbollen ett sätt att locka unga killar till en bra miljö och det är en glädje för oss ledare att ge grabbarna ett sammanhang och se dem växa på deras väg in i samhället, säger Armand.

Anneli berättar avslutningsvis att man verkligen saknar fotbollsvardagen med grabbarna och att både ledare och spelare ser fram emot att träningar och matcher kan komma igång igen.

Sund IF tar emot gåva av fotbollsproffset Julia Molin
Spelarna i Sund IF får ta emot benskydd och skoväskor skänkta till Sverige United av fotbollsproffset Julia Molin.

Text: Calle Sterner Foto: Sund IF