Fotbollens goda krafter

20 juni 2022 Markus Oksanen i Älvkarleby IK är en av många eldsjälar inom fotbollen

När Sverige United startade sin verksamhet 2016 stod Sverige mitt i en pågående flyktingvåg. Nu är vi där igen.

För många ensamkommande barn och unga har fotbollen blivit en naturlig plats där de har kunnat landa och känt trygghet och gemenskap. Lamin är en av dessa. Han flydde till Sverige från Gambia 2016 och kom till Älvkarleby, söder om Gävle. För Lamin och flera andra unga ensamkommande blev Älvkarleby IK snabbt en plats där de kunde känna sig hemma.

Eldsjälar visar vägen

Fotbollsledaren Markus Oksanen, en av årets nominerade till Sverige Uniteds Guldhanden-stipendium, har länge varit en drivande eldsjäl i Älvkarleby IKs integrationsarbete. Han har spelat en viktig roll för Lamin och de andra ungdomarna, både på och utanför planen. Nyligen berättade Lamin i ett inslag i Sverige Television om hur mycket fotbollen har betytt för honom som en väg in i det svenska samhället:

– Jag var ny och kunde inte språket men vi kommunicerade via fotbollen. Folk som Markus är jättebra för samhället. Han har hjälpt mig så mycket att bli en bra människa.

Ukrainska flyktingar

Under våren har kriget i Ukraina gjort att vi återigen fått bereda oss på att ta emot människor på flykt. Malmö City FC är en av de fotbollsföreningar som tidigt hörde av sig till Sverige United och sökte stöd för sitt arbete med flyktingar från Ukraina. I deras verksamhet ”Goda Grannar”, som startade för fyra år sedan med fokus på barn som kommit från Syrien, finns nu beredskap att även ta emot barn och familjer från Ukraina. Genom ”Goda Grannar” vill man fånga upp och slussa barnen vidare till Malmö City FC eller någon annan av Malmös föreningar.

”Sök bidrag!”

Förhoppningen är att Sverige United ska få möjlighet att stötta ännu fler initiativ liknande det som Malmö City FC.

– I dessa tider känns det viktigare än någonsin att vi kan vara med och stötta fler fotbollsföreningar och eldsjälar och deras viktiga arbete för integration och inkludering. Vi hoppas därför kunna ge bidrag till ännu fler föreningar, säger Svante Elfving, Sverige Uniteds grundare och ordförande.

Stöd från Idrottsgalan

Extra glädjande är det stöd och den uppskattning som Sverige United får från andra som ser och värdesätter det vi gör. Tidigare i år delade Idrottsgalan för första gången ut pengar från Idrottsgalans insamlingsstiftelse Fair Play som har till syfte att främja, uppmärksamma och stödja idrottens positiva inverkan på individen och samhället. Eftersom det var första gången som medel delades ut var det såklart extra hedrande att Sverige United – tillsammans med Fritidsbanken – var en av de första organisationerna som fick ta del av pengar från Idrottsgalans insamlingsstiftelse.

– Vi blev väldigt glada när Idrottsgalan berättade för oss att de beslutat stötta vårt arbete, säger Svante Elfving. Att en tung aktör som Idrottsgalan visar detta förtroende för det vi gör är ett betydelsefullt erkännande av vårt arbete. Det sporrar oss att jobba vidare.

Foto: Älvkarleby IK