Fotbollsskolan som bygger broar

20 juli 2019

Foto: Kristoffer Kviberg

Sverige Uniteds nya samarbetsförening Tystberga GIF utanför Nyköping har arrangerat Landslagets Fotbollsskola för barn mellan 6 och 12 år i drygt 10 år. I år valde föreningen att även bjuda in barn från Brandkärrsskolan i centrala Nyköping. Projektansvariga Kristoffer Kviberg ser att resultatet varit positivt.

Tätorten Tystberga har 900 invånare varav en tredjedel är medlemmar i Tystberga GIF. Föreningen håller i ett stort antal fysiska aktiviteter för barn och unga, bland annat barngympa, innebandy, tennis och barn- och seniorfotboll.

Tystberga GIF har även arrangerat Landslagets Fotbollsskola i drygt 10 år. I år ville föreningen bredda perspektivet. Därför bjöds barn från Brandkärrsskolan in att delta i fotbollsskolan och allt var helt kostnadsfritt för alla deltagare.

– Jag gick själv fotbollsskola i Göteborg när jag var liten och då träffade jag många nya kompisar, säger Kristoffer Kviberg som är barn- och ungdomsansvarig i Tystberga GIF. Det var nästan det roligaste. Jag minns att det var en så stor anledning till att det blev extra kul att delta.

I Brandkärr har cirka 60 procent av befolkningen utländsk bakgrund. I Tystberga är den siffran betydligt lägre. Därför tror Kristoffer att ett fortsatt samarbete mellan de två områdena kommer att främja integrationen i Nyköpings kommun.

– Nyköpings kommun är splittrad och utspridd, fortsätter Kristoffer. Barnen från landsbygden korsar inte särskilt ofta vägar med barnen från stan. Syftet med årets fotbollsskola var att bygga broar och relationer mellan barn som annars i princip aldrig träffas.

Tystberga skola ingår dessutom sedan en tid i samma rektorsområde som Långbergsskolan och Brandkärrsskolan. Skolan har ett gemensamt elevråd och förskoleklasserna i Tystberga och Brandkärr har också inlett ett samarbete.

– Förhoppningen är att få till ett ännu större samarbete med Brandkärr och att bygga vidare på det som skolorna påbörjat, avslutar Kristoffer. Det känns fantastiskt bra i magen just nu. Jag vet att flera barn fått nya kompisar efter sommarens fotbollsskola.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Tystberga GIF för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström

Foto: Kristoffer Kviberg