Från Idrottsplats till mötesplats

10 juli 2018

Foto: Tomelilla IF

Tomelilla IF är en förening som tar ansvar även utanför idrotten. Under sommarens Änglacup invigdes projektet som ska göra Idrottsplatsen till en mötesplats för hela samhället.

Att ta ansvar är inget nytt för Tomelilla IF. 2017 fick föreningen bidrag av Sverige United för initiativet Fotboll för alla, ett projekt som startades av styrelsemedlemmen och fotbollstränaren Mikael Björk. Med syftet att locka till sig personer som inte haft möjlighet att komma i kontakt med fotbollen anordnade föreningen öppna träningar. Projektet blev lyckat och fick också stor uppmärksamhet med mycket positiva reaktioner.

– Det är det absolut roligaste jag gjort hittills. Det fanns människor som kom hit till Sverige utan något alls och att ha möjligheten att kunna ge dem en sysselsättning var verkligen fantastiskt, säger Mikael Björk.

I samband med föreningens 100-års jubileum 2017 avslöjades planerna för det nya projektet Från idrottsplats till mötesplats. Föreningen kände att de ville göra en insats för att integrera hela samhället och inte bara en specifik målgrupp. Det ska inte bara vara en plats för fotbollsspelare utan en mötesplats för alla Tomelillas invånare.

Det nya projektet har inneburit en rejäl ombyggnation av idrottsplatsen. Grusplanen har ersätts med en konstgräsplan och man har även låtit bygga en motorikbana, en multiarena och ett utegym. Samtidigt kommer också andra verksamheter som exempelvis kiosken utvecklas för att vara mer tillgänglig. Mikael förklarar att det ska vara en naturlig mötesplats för alla, unga som gamla där de kan samlas och umgås över gränserna.

– Vi vill inte att platsen endast ska vara till för de aktiva inom fotbollen, tanken är att vara så tillmötesgående och så attraktiva som möjligt för alla människor i samhället.

Att vara en betydelsefull samhällsaktör är viktigt för Tomelilla IF och föreningen tar mycket ansvar kring just detta. Det är en stor utmaning men det märks att man också är stolt över de steg som föreningen tagit för att bli en del av och hjälpa samhället framåt.

– Jag tror att det är föreningslivet som kan integrera och inkludera, avslutar han.

Linn Axelsson