Futsal för alla

13 maj 2020

Bristen på möjligheter att idrotta på vintern resulterade i en idé om att starta ett futsal-lag i Köping. Vännerna Risha Bahram och Linus Lindbäck kände att ishockey och innebandy, som var de populära vintersporterna i området, inte lyckades fånga upp alla – både vad gäller kostnad och intresse i framförallt utsatta områden. Nu har klubben planer på att utöka verksamheten så att ingen i Köping ska behöva gå rastlös på vintern.

När jag pratar med Risha, medgrundare och spelare i föreningen, så nämner han just vikten av att hålla igång aktiviteter även på vintern.

– Jag vet av egen erfarenhet att många har tråkigt under vinterhalvåret och blir lite rastlösa, säger Risha som möter många barn i skolan där han jobbar på dagarna. De vintersporter som finns, som ishockey och innebandy, är svårare att komma in i. Speciellt om man kommer från länder där vintersporter inte är en grej på samma sätt som här. Därför har vi nu dragit igång en ungdomssektion inom föreningen.

Elastico Futsal Club startade redan 2015 och bestod länge av ett seniorlag. Till en början var planen att det skulle vara ett kompislag. Men allteftersom växte intresset och i takt med det även ambitionerna. Föreningen har bland annat anordnat Höstsparken, en inomhusturnering för skolungdomar i Köping under höstlovet.

Några i laget åkte runt till skolor och delade ut information till eleverna för att informera om att de fanns. Det draget blev en succé och ett ungdomslag för spelare födda 07-09 startades hösten 2019 med Risha och kompisen Sebastian Sallanto som ledare. Nu är planen att utöka ungdomsverksamheten ytterligare för att ännu fler ska få chansen att hitta sin vintersport.

– Vår ambition är egentligen väldigt enkel, vi vill att alla som kommer hit ska känna sig välkomna. Oavsett bakgrund och sportslig nivå, vår tanke är att gemenskapen är det primära och fotbollen det sekundära. Vi vill vara en förening för allt och alla, säger Risha.

Elastico Futsal har ansträngt sig för att alla ska få chansen. De har lagt avgiften lågt och de som inte har råd har föreningen hjälpt så att även de ska få vara med. Trots att man presenterar minusresultat så är det viktigare att inkluderingen efterföljs. Risha förklarar:

– Det är svårt ekonomiskt för en så liten och ny förening med sponsorer och dylikt. Vi är väldigt tacksamma över att Sverige United hjälpte till med bollar och kläder till exempel. Det går alltid att hitta vägar framåt om det är tillräckligt kul.

Planen för framtiden är att fortsätta utöka föreningen utifrån bästa förmåga och resurser och jobba vidare med samma värderingar.

Vi på Sverige United vill rikta ett stort tack till Elastico Futsal för deras viktiga insatser och välkomnar dem som samarbetsförening.

Text: Gustav Kassman                 Foto: Elastico Futsal Club