Gefle IF Fotboll får stöd av Sverige United

25 juli 2018

Foto: Gefle IF Fotboll

Det finns en fotbollsplan i Gävle där ungdomar brukar samlas under sena sommarkvällar. I år finns Gefle IF Fotboll på plats och arrangerar nattfotboll med spelare från herr-, dam- och akademilag.

Gefle IF Fotboll har på kort tid fördubblat sin ungdomsverksamhet och består av cirka tusen aktiva barn och ungdomar, varav en tredjedel har utländsk bakgrund. Inom föreningens upptagningsområde finns områden där många av de som bor och lever där har en jobbig social tillvaro. Fler och fler barn kommer från familjer som har det knapert ekonomiskt. Fotbollsträningen blir ofta, vid sidan av skolan, en av de få fasta och regelbundet återkommande inslagen i dessa barn och ungdomars liv och därmed också en viktig del i deras utveckling.

Att ta ett stort socialt ansvar för barn och ungdomar ingår som en självklar del i Gefle IF Fotbolls arbete. Föreningen bedriver bland annat läxläsning och under sommaren genomförs ett ”Summercamp”. Det är ett fotbollsläger för barn och ungdomar som inte har möjlighet att åka iväg under sommaren. Under fyra veckor får de möjlighet att spela fotboll på dagtid. I höstas startades en verksamhet där damspelare är på plats en dag i veckan och håller träningar för tjejer, något som varit väldigt uppskattat.

Under denna sommar har föreningen bestämt sig för att ta ett ännu större ansvar för ökad inkludering och gemenskap genom att erbjuda ungdomar spontanidrott. Varje fredagskväll blir det nattfotboll.

– Vid Sörby IP finns en fotbollsplan där många ungdomar brukar träffas på kvällarna. Det kan vara uppemot 100 personer som är där och spelar, berättar Ann-Sofie Lundblad, föreningschef/ungdom. Vi vill fånga upp dessa ungdomar genom att anordna en strukturerad spontanfotboll där det också finns vuxna närvarande.

Spelare från herr-, dam- och akademilag kommer att vara med som ledare. Aktiviteten kommer att vara kostnadsfri.

– Meningen är att alla ska kunna vara med och spela fotboll oavsett ålder, kön, ekonomiska förhållanden och bakgrund, säger Ann-Sofie Lundblad som tror att nattfotbollen kommer bidra till att personer med olika bakgrunder möts.

– Ytterst är vår målsättning är att öka inkluderingen och uppmuntra till fysisk aktivitet och få dem att stanna kvar i föreningslivet. Vi vill vi såklart att så många som möjligt fortsätter att spela fotboll långt upp i åren, men vi vill också minska utanförskap genom att erbjuda en meningsfull fritid och bidra till en ökad folkhälsa.

Fotboll handlar om att ha roligt och utvecklas, men Ann-Sofie Lundblad menar att den kan spela en mycket större roll än så. Den kan bidra till minskat utanförskap genom att skapa en positiv sammanhållning mellan ungdomar från olika områden. I slutändan innebär det en samhällsbesparing.

Sverige United har beslutat att stötta Gefle IF Fotbolls arbete för ökad inkludering med ett bidrag. Vi hälsar dem samtidigt välkomna som vår samarbetsförening.