Glädjen av oväntat tillskott

6 november 2019

Foto: Kiruna FF

Under flyktingströmmen var det många nyanlända som kom till Kiruna och flera har haft stort fotbollsintresse. Kiruna FF har med glädje tagit emot alla som varit intresserade. Som ett resultat har föreningens verksamhet blomstrat.

Kiruna FF bildades 1970 genom en sammanslagning av Kiruna AIF, IFK Kiruna, Kebne IK och Kiruna BK. En medveten tränarsatsning har gett föreningen ett stort antal engagerade och välutbildade ungdomsledare. 1991 vann laget division 1 och kvalade till Allsvenskan, men lyckades inte ta sig hela vägen. Nu har föreningen inte längre ambitionen att avancera i serieverksamheten utan lägger fokus på annat håll.

– Under flyktingströmmen var det många nyanlända som kom till fotbollsplanen när den redan var bokad och undrade om de fick spela, säger Hansi Björnström som är styrelseledamot i Kiruna FF. Då erbjöd vi dem en del av planen under träningen. Sedan var det flera som ville vara med i verksamheten och då ökade våra ungdomskullar otroligt mycket. Vi har sett det som en utmaning och en stor glädje.

Idag har Kiruna FF ett damlag i division två, ett herrlag i division tre, flera ungdomslag och ett integrationslag som spelar i division fem. För de som inte vill spela matcher finns den organiserade spontanfotbollen.

– Vi har vårt klimat att ta hänsyn till. Utomhusplanen är öppen från april till och med september, säger Hansi. Resten av året håller vi till i inomhushallen.

– Fotboll är en knutpunkt för så många, säger Hansi. Sedan flyktingströmmen avtagit har fotbollen bibehållit sin aktivitet. Migrationsverket har lagts ned i Kiruna så det är många som har flyttat, men för de som är kvar finns fortfarande möjligheten att vara med i vår verksamhet.

Kiruna FF har även ett samarbete med Hjalmar Lundbohms-skolan där man kan kombinera samtliga program med kurser i fotboll.

– Många nyanlända söker sig dit, fortsätter Hansi. Där kan våra ledare och lärare fånga upp ungdomarna och leda in dem i föreningen. Kontakten till vår verksamhet har dock mest knutits an på fotbollsplanen.

Sverige United har beslutat ge ett bidrag till Kiruna FF för att stötta deras arbete framåt. Vi hälsar dem samtidigt hjärtligt välkomna som samarbetsförening.

Text: Arvid Lindström