Gör mål i Almedalen – och stötta fotbollens eldsjälar

1 juli 2017

Gör mål – och stötta fotbollens eldsjälar.  Under Almedalsveckan anordnar organisationen Svensk Däckåtervinning AB en tävling, där alla intäkter går till Sverige United.
– Vi vill hjälpa er att bygga broar mellan ungdomar, säger projektledaren Anders Jansson.

Den första veckan i juli hålls den traditionsenliga politikerveckan på Gotland, och Almedalen i Visby blir skådeplats för debatter och seminarier kring olika aktuella ämnen. En organisation på plats är Svensk Däckåtervinning AB som ansvarar för att samla in och återvinna uttjänta bildäck över hela landet. Ett utbrett användningsområde är fotbollen, eftersom de små gummikulor – granulaten – som används på konstgräsplaner till största del kommer från uttjänta däck Svensk Däckåtervinning AB samlat in.

I Almedalen bjuder svensk Däckåtervinning AB in till samtal i frågor som rör miljöaspekter, tillgången på fotbollsplaner i Sverige samt vad samhället kan göra för att få fler unga i rörelse, och därmed förbättra folkhälsan. Men det blir också en tävling – och den hålls öppen för alla.  Svensk Däckåtervinning AB har byggt upp en fotbollsplan invid Kallbadhuset i Visby där det är fritt fram för förbipasserande att sätta sin träffsäkerhet på prov. Den som siktar bäst hjälper samtidigt Sverige United. För varje mål skänker Svensk Däckåtervinning AB en summa pengar till stiftelsen.

 – Upplägget är detsamma som i SVT:s klassiska Lilla Sportspegeln. Man får tre försök och det gäller att skjuta bollen genom ett av fyra olika hål i varierande storlek. Beloppen skiftar också. Sätter man sitt skott i krysset blir det exempelvis 50 kronor till Sverige United. Och vi står där mellan 2 och 6 juli, så det kan bli en rejäl slant till sist, säger projektledaren Anders Jansson.

Varför har ni valt att stötta just Sverige United?
– Vi är övertygade om att det behövs fler fotbollsplaner över hela landet, och då är just allvädersplaner (konstgräsplaner) ett väldigt bra alternativ. Man kan använda dem under större delen av året, de är enklare än naturgräsplaner att hålla i drift – och dessutom betydligt billigare. Fotbollsplanen kan också vara en mötesplats mellan ungdomar med olika bakgrund, vilket ju är precis vad Sverige United vill åstadkomma. För oss är själva infrastrukturen en hjärtefråga och vi vill gärna stötta er som jobbar med fotbollen från ett annat perspektiv. Tillsammans kan vi skapa förutsättningar för de positiva saker som sker ute i vardagen genom fotbollen.

 Ni har en devis som lyder ”spela mera”, vad menas med den?
– Det är vårt koncept under veckan och grundtanken är enkel: Vi vill sätta människor i rörelse – de ska spela mera – men för att det ska kunna ske krävs fler fotbollsplaner. Och fler fotbollsplaner innebär fler möten, inte minst mellan nyanlända och etablerade svenskar. Fler broar som exempelvis Sverige United kan vara med och bygga.

 Sverige United