Granne med gränsen
30 mars 2022Haparanda är Sveriges östligaste tätort och ligger bokstavligen på gränsen till Finland. På fotbollsplanen med det passande namnet Gränsvallen sjuder det av liv. Haparanda FF samlar cirka 250 barn och unga varav drygt en tredjedel är ensamkommande, flyktingar eller utrikesfödda.
Haparanda FF har 15 lag, varav två tjejlag. Dessutom kör man 2 – 3 pass med spontanfotboll varje vecka direkt efter skolan och under loven, något som är väldigt uppskattat både bland tjejer och killar. Peter Eskelinen har varit tränare i föreningen sedan 2010 och leder ungdomslag från A-laget till födda 2006:
– Intresset ökar för varje säsong. Vi kommer behöva starta fler seniorlag! Alla är välkomna att träna på samma villkor och får spela förutsatt att man kommer och tränar med laget. Jag är stolt över gemenskapen som vi har i våra lag.
Han konstaterar att föreningen inte skulle fått ihop så många lag utan de som kommit hit som flyktingar eller ensamkommande.
– Gränsvallen är full av ungdomar varje eftermiddag och kväll. Vi har träningar året om. På vintern kör vi futsal.
Det händer att föreningen får frågor om vad de gör som får ungdomarna att vilja träna och sköta sig. Peter har flera förklaringar:
– Jag svarar att vi bland annat medvetet lägger träningar och matcher tidigt på helgerna så att de vet att de behöver vara hemma i tid kvällen före. Det underlättar för killar och tjejer att hålla sig ifrån tuffa miljöer. Ibland är det bra att kunna ”skylla” på fotbollen…
Han fortsätter:
– Det är också viktigt att ledarna är uppmärksam på om någon har svårigheter att delta eller komma in i gemenskapen. Därför stannar ledarna kvar en stund efter aktiviteterna och pratar om hur ungdomarna har det och hur deras vardag ser ut, hur de mår och liknande.
Några av ungdomarna har utvecklats till att bli ledare och domare, vilket Peter ser som tecken på att man jobbar i rätt riktning.
– I övrigt så jobbar vi på som man gör med ungdomar och fotbollen. Pratar mycket med ungdomarna under träningar och matcher och visar att vi alltid finns där oavsett vad som händer.
Han poängterar också hur viktigt det är att blanda ungdomarna på alla aktiviteter och resor så att det inte bildas ”kulturella” grupper. Och det blir många resor. Peter berättar att de långa avstånden är en utmaning.
– Vår största kostnad är resorna till våra bortamatcher. Vi har köpt in två minibussar för att kunna samåka. De används också när vi deltar på cuper och turneringar.
Sverige United stöttar Haparanda FF med bidrag för inköp av bland annat nya bollar till deras omfattande ungdomsverksamhet.
Foto: Haparanda FF