Guldhanden 2018

Sverige Uniteds tre stipendier delas ut på den årliga galan som gästas av fotbollsprofiler, föreningar och eldsjälar från hela Sverige. Prisutdelare detta år var före detta statsminister Ingvar Carlsson och galan leddes av Carolina Klüft. Det är Sverige Uniteds priskommitté som bland inkomna nomineringar utser årets stipendiater. I priskommittén har ingått landslagsstjärnan Marija Banusic, utlandsproffset Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Andrén-Nyström och elitdomaren Mohammed Al-Hakim. Stipendierna har ett sammanlagt värde på 100 000 kronor.

Prisutdelare Ingvar Carlsson tillsammans med 2018 års stipendiater
Foto: Evelina Carborn

Verklig integration handlar inte om att peka på den som är annorlunda och kräva: Du måste förändra dig! Om vi har förmågan att mötas med öppna sinnen kan vi dra nytta av varandras kunskap och utvecklas tillsammans. Först då blir summan av vår gemensamma helhet större än varje enskild beståndsdel. Först då integreras vi på riktigt.

För våra Guldhanden-stipendiater har denna insikt blivit en självklarhet. De kommer från varsin del av idrottsrörelsen och bär med sig olika erfarenheter. Men deras skillnader är ingen svaghet – utan en styrka.

Genom arbeta ihop har våra vinnare nått längre än vad var och en hade klarat av på egen hand. De har byggt en verksamhet som inte bara ger barn och unga en frizon i sin stad – utan som också fört två föreningar samman.

Silverhanden 2018
Mats Falck, Gottne IF

Även i de mörkaste stunderna kan fotbollen bli en källa till hopp. Ett verktyg för förändring som hjälper oss att gå samman och blicka framåt med förnyade krafter.

När årets Silverhanden-stipendiat såg sin förening skakas om av rasism och främlingsfientlighet hade den enklaste utvägen varit att sänka blicken. Att undvika diskussion för att själv slippa ta tag i en obehaglig händelse.

Men reaktionen blev den rakt motsatta. Vår eldsjäl klev fram och valde att stå upp för tolerans och medmänsklighet. Genom såväl civilkurage som ett tydligt ledarskap bevisade han en viktig tes för omvärlden: Ju mer en förening öppnar sig – desto starkare blir den.

Det kan vara svårt att ta det första steget. Den som bryter mot normer och förväntningar riskerar att mötas av hårda ord och omgivningens ifrågasättande. Men en föregångare kan också bli en förebild. Ibland räcker det att någon visar vägen för att andra ska våga följa efter. 

Vår Bronshanden-stipendiat har gjort en sådan resa. Som ensam kvinna i en mansdominerad miljö var hennes plats inte självklar från början. Men efter att själv ha klivit in i idrottshallen öppnade hon dörren på vid gavel – för en helt ny målgrupp i sitt område.