Guldhanden 2020
Sverige Uniteds tre stipendier delas ut på den årliga galan som gästas av fotbollsprofiler, föreningar och eldsjälar från hela Sverige. Prisutdelare detta år var Janne Andersson, förbundskapten för det svenska herrfotbollslandslaget, och galan leddes av Carolina Klüft. Det är Sverige Uniteds priskommitté som bland inkomna nomineringar utser årets stipendiater. I priskommittén har ingått landslagsmålvakten Zećira Mušović, fotbollsspelaren Ivo Pekalski, fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson, Futebol dá força-grundaren Cecilia Safaee och elitdomaren Mohammed Al-Hakim. Stipendierna har ett sammanlagt värde på 100 000 kronor.
Guldhanden 2020
Anna Larsson, Håbo FF
För årets Guldhanden-stipendiat är rollen som föreningens ordförande lika naturlig som ledarrollen på planen. Teori och praktik har blivit ett. Lågmält och utan stora gester har denna eldsjäl brutit mönster och gått utanför ramarna.
Det har inte alltid varit medvind. Men när det blåser motvind kan ett starkt driv och brinnande engagemang göra att man ändå lyckas. När ekonomiska förutsättningar saknades och när unga pojkar behövde manliga förebilder, så fann vår eldsjäl alltid en lösning.
Begreppet ”fredagsmys” fick en ny innebörd när barn och unga, över alla gränser, välkomnades till fotbollsplanen. Den som letar efter ett mycket gott exempel hur man lyckas nå hela vägen ut till verklig inkludering kan sluta leta.
Silverhanden 2020
Budo Ericsson & Stefan Bragsjö,
Vimmerby IF
För den som drivs av ett starkt socialt patos, mycket energi och vill bidra till en trygg morgondag är chansen stor att man viger sitt liv åt samhällsengagemang och föreningsliv. Har man dessutom en övertygelse att en fotbollsförening kan göra så mycket mer än att lära ut fotboll så kan det utvecklas till ett socialt ansvarstagande som stöttar en hel bygd.
För årets Silverhanden-stipendiater handlar integration om att få med de som står utanför samhället, undanröja trösklar och ha öppna armar till andra kulturer. Genom att bygga nätverk blir deras arbete långsiktigt hållbart.
I en förening som prisats för sina insatser är det nu dags att hylla personerna, två pionjärer inom integration som lever enligt sin egen devis: Föreningslivet bygger Sverige.
Bronshanden 2020
Adonay Beyed, Linero Streetball
Att redan i ung ålder få bära rollen som en förebild kan vara en utmanande uppgift. Årets Bronshanden-stipendiat är ödmjuk, men inte blyg. Redan från början var satsningen stor och det fanns ingen tvekan att låta det växa till något ännu större. Drömmen var och är att nå ut till ungdomar och skapa en plattform för jämställdhet och ökad integration.
Resultaten har inte låtit vänta på sig. Vår eldsjäl ses som en förebild av många ungdomar och har lyckats knyta kontakt med många som kommunen och andra föreningar inte når ut till. Via de större eventen har ungdomar gått vidare in i reguljärt föreningsliv.
Vetskapen om att detta inte hade lyckats utan vänner är stark, att man gör det tillsammans. Att be andra att hjälpa till och bidra är också en del av integrationen.