Guldhanden avgjord – här är Årets Förenare inom svensk fotboll

15 februari 2018

Sahar Khalili och Ella Karlsson.

Här är mottagarna av fotbollens finaste priser – Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden. Sahar Khalili och Ella Karlsson från Linköping, Mats Falck i Gottne IF och Sara Nadif, Alby, prisas av Sverige United för sitt arbete med inkludering och mångfald.

Sverige United är en obunden stiftelse som verkar för integration med fotbollen som verktyg. Varje år arrangerar vi en gala dit vi bjuder in föreningar och eldsjälar från hela landet och riktar rampljuset mot deras insatser. Kvällens höjdpunkt är utdelningen av Guldhanden, Silverhanden och Bronshanden – tre stipendier med ett sammanlagt värde på 100 000 kronor – som går till ”Årets Förenare” inom svensk fotboll.

På torsdagen hölls ceremonin för andra gången på Operaterrassen i Stockholm, där den högsta vinsten – Guldhanden – gick till Ella Karlsson och Sahar Khalili som driver verksamheten Bollihop i Linköping. De fick sitt pris av konferencieren Carolina Klüft och den tidigare statsministern Ingvar Carlsson och hyllades sedan inför inbjudna gäster från olika delar av idrottsrörelsen, bland andra förbundskaptenerna för de svenska dam- och herrlandslagen.

Karlsson och Khalili har gemensamt grundat Bollihop, som erbjuder öppna träningar i fotboll och futsal för tjejer i socioekonomiskt utsatta områden. Verksamheten är ett samarbete mellan BK Tinnis och KFUM Linköping där aktörerna drar åt samma håll för att hjälpa en utsatt grupp.

– Inom idrotten är vi vana vid konkurrens. Klubbarna slåss om att få de bästa träningstiderna och att värva de skickligaste spelarna. Det är ovanligt att två föreningar släpper all prestige och bygger upp något tillsammans. Genom att själva öppna upp sig för nya intryck och idéer har Ella Karlsson och Sahar Khalili gjort Bollihop till en framgångsfaktor inom svensk fotboll, säger David B Larsson, verksamhetsansvarig för Sverige United.

Samtidigt tilldelades Mats Falck  Silverhanden och 30 000 kronor för sitt mångfaldsarbete för Gottne IF från Örnsköldsvik, medan Bronshanden till ett värde av 20 000 kronor gick till Sara Nadif från föreningen Botkyrka Konyaspor KIF i Alby.

– Vi fick in nästan 200 nomineringar från hela Sverige och det var ingen enkel uppgift att först välja ut elva finalister för att sedan utse de tre slutliga vinnarna. Men vår priskommitté gjorde ett gediget jobb och när vi står här med det färdiga resultatet känner vi en oerhört stolthet. Vilka fantastiska eldsjälar, säger David B Larsson.

Sverige Uniteds priskommitté består av landslagsstjärnan Marija Banusic, elitdomaren Mohammed Al-Hakim, Cecilia Andrén-Nyström, grundare av organisationen Futebol dá Força, journalisten Anders Bengtsson (Offside) samt utlandsproffset  Ivo Pekalski. Här nedanför följer deras motiveringar.

Guldhanden 2018 går till Ella Karlsson och Sahar Khalili, Bollihop Linköping

”Verklig integration handlar inte om att peka på den som är annorlunda och kräva: Du måste förändra dig! Om vi har förmågan att mötas med öppna sinnen kan vi dra nytta av varandras kunskap och utvecklas tillsammans. Först då blir summan av vår gemensamma helhet större än varje enskild beståndsdel. Först då integreras vi på riktigt.

För våra Guldhanden-stipendiater har denna insikt blivit en självklarhet. De kommer från varsin del av idrottsrörelsen och bär med sig olika erfarenheter. Men deras skillnader är ingen svaghet – utan en styrka.

Genom arbeta ihop har våra vinnare nått längre än vad var och en hade klarat av på egen hand. De har byggt en verksamhet som inte bara ger barn och unga en frizon i sin stad – utan som också fört två föreningar samman. ”

Silverhanden 2018 går till Mats Falck, Gottne IF 

”Även i de mörkaste stunderna kan fotbollen bli en källa till hopp. Ett verktyg för förändring som hjälper oss att gå samman och blicka framåt med förnyade krafter.

När årets Silverhanden-stipendiat såg sin förening skakas om av rasism och främlingsfientlighet hade den enklaste utvägen varit att sänka blicken. Att undvika diskussion för att själv slippa ta tag i en obehaglig händelse.

Men reaktionen blev den rakt motsatta. Vår eldsjäl klev fram och valde att stå upp för tolerans och medmänsklighet. Genom såväl civilkurage som ett tydligt ledarskap bevisade han en viktig tes för omvärlden: Ju mer en förening öppnar sig – desto starkare blir den.”

Bronshanden 2018 går till Sara Nadif, Botkyrka Konyaspor KIF

”Det kan vara svårt att ta det första steget. Den som bryter mot normer och förväntningar riskerar att mötas av hårda ord och omgivningens ifrågasättande. Men en föregångare kan också bli en förebild. Ibland räcker det att någon visar vägen för att andra ska våga följa efter. 

Vår Bronshanden-stipendiat har gjort en sådan resa. Som ensam kvinna i en mansdominerad miljö var hennes plats inte självklar från början. Men efter att själv ha klivit in i idrottshallen öppnade hon dörren på vid gavel – för en helt ny målgrupp i sitt område.”

 

Ni är varmt välkomna att kontakta Sverige United för kommentarer och intervjuförfrågningar.

David B Larsson, verksamhetsansvarig Sverige United: 073-654 51 14